Article monster

Nieuwtjes en Weetjes

Dit zijn onze aanraders!

Boekentips

Wie er wordt geboren is gedoemd er tot zijn dood te blijven. Wie er zich vestigt komt er nooit meer weg. Het ogenschijnlijk pittoreske dorpje Beek is in de greep van de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende eeuw wier ogen en mond zijn dichtgenaaid. Zwijgend loopt ze door de straten en dringt ze de huizen binnen, nachtenlang staat ze aan je bed. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend. Er wordt alles aan gedaan om haar aanwezigheid geheim te houden. Maar als een groep jongeren besluit viral te gaan met de heks, laat ze de moderne samenleving langzaam maar zeker afglijden naar middeleeuwse praktijken. En dan is de wraak van de Wylerheks nog niet eens begonnen...

Interview bruggers

We hebben aan een paar bruggers gevraagd wat ze van de school vinden. Als je benieuwd bent lees dan gauw verder!

Quote monster

“Houtbewerking vind ik het leuks omdat je veel met je handen kan doen”

Is de school tot nu toe zoals je had verwacht?
Leerling 1: De school is tot nu toe zoals ik had verwacht. Vooral de creatieve vakken vind ik er leuk. En het vak wat ik dan het leukst vind is houtbewerking, omdat je veel met je handen kan doen.
Leerling 2: Het is minder leuk dan dat ik had verwacht. Want ik dacht eerst dat de docenten leuker waren. Op de open dag waren ze heel enthousiast en nu zijn ze wat strenger. En de spreuk die ik iedere dag moet opzeggen vind ik vreselijk.
Leerling 3: Ik had een goed gevoel toen ik voor de eerste keer binnenkwam op deze school. En nu dat ik er een tijdje op zit voel ik me nog steeds op mijn plek.

Wat vind je van euritmie?
Leerling 1: euritmie vind ik erg saai. Maar sommigen onderdelen wel leuk. Het heksenspel vind ik het leukst. De bedoeling is dat er muziek opstaat, en als de muziek stopt moet je in een vorm staan.
Leerling 2: Ik vind het onnodig, saai en oninteressant.
Leerling 3 : Op het begin leek het mij het erg leuk. Maar nu vind ik het eigenlijk niet meer leuk.
Moeten er volgens jou nog vakken bij?
Leerling 1: De vakken die ik nu heb vind ik goed zo. Dus er hoeven geen vakken bij.
Leerling 2 : Ik zou het heel leuk vinden om Grieks en Latijn te hebben als extra vakken erbij.
Leerling 3: Ik hoef er geen vakken bij, maar frans mag van mij wel weg.

Wat zou je veranderen aan de school?
Leerling 1 : Ik zou van de studieruimte een pauze plek maken. Omdat die nu noch te weinig wordt gebruikt, en dat is zonde van de ruimte.
Leerling 2: Geen school!
Leerling 3: Het eten in de kantine is te duur en te suikervrij. En het is vervelend dat ik niet mag gamen binnen, er moet meer plek zijn voor gamen!!!

Wat vind je van koorzang?
Leerling 1: Het is heel stom en ik leer er niets van.
Leerling 2: Het duurt te lang
Leerling 3: Ik vind het wel prima!!!

Wat vind jij het leukst op school?

Laden ... Laden ...

Een wereld waar geen kinderen mogen bestaan

Wat zou er gebeuren als mensen niet meer dood zouden gaan? Het boek De Anderen, dat in 2007 is geschreven door Gemma Malley, beschrijft heel mooi en gedetailleerd het leven in 2140, als mensen niet meer doodgaan en de wereld langzaam overbevolkt raakt. Ik heb zelf heel erg genoten van dit boek en kon haast niet stoppen met lezen. Een absolute aanrader dus.
In De Anderen wordt vertelt over een meisje genaamd Anna. Anna leeft in een wereld waar mensen oneindig lang leven en geen kinderen mogen krijgen. Anna is een van de kinderen die toch werden geboren en eigenlijk niet zouden mogen bestaan. Samen met andere overtollige kinderen wordt ze in een tehuis gezet waar ze wordt geleerd om nuttig te zijn. Anna doet haar best om een rustig leventje op te bouwen, maar alles verandert als er een nieuwe jongen in het tehuis komt…
De twee belangrijkste personages in D e Anderen zijn Anna en Peter. Ik kan me goed inleven in de personages, omdat in het boek heel duidelijk ook de gedachten en gevoelens van veel personages worden beschreven. Het verhaal wordt niet alleen vanuit de blik van het hoofdpersonage verteld, maar ook vanuit blikken van andere personages, waardoor alle raadsels langzaam maar zeker worden opgelost.
In een wereld waarin alles anders is dan waar wij in leven, hebben de personages nog steeds dezelfde gevoelens als liefde,haat, angst en schuldgevoel.
Doordat het verhaal zich in de toekomst afspeelt, kan ik niet zeggen of de gebeurtenissen realistisch zijn. Ik denk dat wat er in De Anderen gebeurd wel echt zou kunnen gebeuren, maar niet in de nabije toekomst. De gebeurtenissen zijn in ieder geval heel realistisch beschreven. Het taalgebruik in dit boek vind ik wel wat minder goed. Er worden veel onnodig moeilijke woorden gebruikt. Bovendien worden er hoofdletters gebruikt op plekken waar dat naar mijn mening niet nodig is. Dit zou kunnen liggen aan het feit dat het boek vanuit het Engels is vertaald, maar ik vind het alsnog een minpuntje.
Ik zou dit boek absoluut aanraden aan iedereen. Het is spannend, meeslepend en heel realistisch geschreven. Dus waar wacht je nog op? Ga naar de bibliotheek of boekwinkel, pak dit boek, ga lekker op de bank zitten en begin met lezen!

Door Noam Magril

Wie ontrafelt het mysterie van “One Of Us Is Lying”?

15+

‘Vijf vreemden. Vier geheimen. Eén moord.’ Als je zoekt naar een spannend en meeslepend boek, ben je op zoek naar het mysterieuze ‘’One Of Us Is Lying”, geschreven door Karen M. McManus. Bronwyn, Cooper, Addy en Nate verdedigen zichzelf tegen de beschuldiging van de moord op Simon. Maar één van hen liegt. Je kan het boek bijna niet wegleggen: het is een echte pageturner met veel spannende wendingen. Als lezer ben je de hele tijd theorieën aan het bedenken over wie schuldig is en wat er gebeurd is. Dit boek haalt al je gedachten overhoop.
Spanning en twijfels
Je kan maar geen verklaring krijgen voor de heftige gebeurtenis, en dat maakt het spannender dan ooit. Stel nou dat het nog een keer iemand overkomt? Dat de dader nog een keer toeslaat? Doordat er steeds van perspectief gewisseld wordt tussen Bronwyn, Addy, Cooper en Nate kan je je heel goed inleven . Je wordt meegesleept in het boek en leeft mee met de tragische liefdesgevoelens waar elk karakter wel last van heeft. Overal begin je aan te twijfelen zodra er weer een grote plottwist plaatsvindt, of een vreemde gebeurtenis. Het boek is erg mysterieus, je kan je gedachtes maar niet op een rijtje krijgen.
Moord
Dit boek begint al spannend. Je leest de eerste bladzijde en BOEM! Daardoor wil je meteen de rest van het boek ontrafelen, weten wat er nog meer gaat gebeuren. Hier heb ik een voorproefje voor je: “Als 4 leerlingen van Bayview High moeten nablijven, overkomt hen iets wat hun hee leven op zijn kop zet. Tijdens dit strafuur overlijdt een leerling er een leerling die voorheen de maker van een roddel app was; About That. Niemand weet wie de dader van deze moord is, maar we weten allemaal dat er 5 leerlingen in het lokaal aanwezig waren. Allemaal worden ze beschuldigd van moord en allemaal hebben ze iets te verbergen. Maar wat is er precies gebeurd? Ben jij ook nieuwsgierig naar het antwoord of ben je al aan het lezen? Duik in het boek en los het mysterie op!’’

Wie liegt?
Is deze meesleper spannend genoeg voor jou? Ben jij al klaar om in dit boek gezogen te worden en het mysterieuze one of us is lying uit te pluizen? Lees dit boek en verander al je gedachtes. Los het probleem van Addy, Bronwyn, Cooper en Nate op, of bedenk duizenden andere theorieën die je brengen tot de waarheid. Maar…wie liegt?

Door Elodie Holwerda

Woeker

Het begint met regen.
En dan, uit het niets, komen er overal planten op. Hun gitzwarte en onverwoestbare stengels groeien ontzettend snel. Akkers, huizen en straten raken overwoekerd, overal op aarde. Giftige pollen worden door de lucht verspreid. Gigantische bloemen slokken mensen en dieren op. Drie tieners blijken immuun te zijn voor deze angstaanjagende planten. Anaya, Petra en Seth. Wat hebben zij met elkaar te maken? Wat is hun geheim?
Ze moeten gauw op zoek naar antwoorden op deze vragen... want de invasie is begonnen.

'Razend spannend.
Oppel haalt zijn voet geen moment van het gaspedaal.' - The New York Times

11/12+

Woeker is actueel en lekker snel geschreven. Kenneth Oppel weet de snelheid erin te houden, zonder dat het echt gehaast wordt. Ik moest aan het begin van het boek wel even inkomen en wennen aan de hoofdpersonages, maar toen ik daar eenmaal doorheen was, kon ik niet stoppen met lezen! Een origineel verhaal, met interessante personages geschreven met een snelle pen. Spanning gegarandeerd!

Bron – Dutchbookchick.com

Door Sterre van Zwieten

Black Friday

Black Friday wordt verteld vanuit het perspectief van de twee hoofdpersonages: Megan en Ris. Beiden zijn novieten bij Veneris Dies Nigra en hebben ieders hun redenen om mee te doen aan de beruchte ontgroening. Vorig jaar eindigde het ongelukkig, maar dat houdt noch de vereniging, noch Megan, Noch Ris tegen. Ze doen beiden mee de gehele week, maar toch zijn hun ervaringen anders. Op de eerste dag worden ze geveild voor bekertjes bier en de slaaf van hun koper, wat onder andere bijdraagt aan het verschil van hun ervaringen. De proeven die ze moeten doorstaan zijn op zijn zachtst gezegd ver gezocht en ronduit vernederend, wat uiteraard wel goed is voor de spanning in het verhaal. Black Friday laat je niet meer los en Maren's vlotte schrijfstijl maakt dat je het boek niet meer weg wilt leggen. Je wilt weten wat voor gore opdracht ze nu weer moeten doen, wat ze moeten doorstaan, waar de limieten van Veneris Dies Nigra liggen. Of ze die hebben.

Megan heeft recent haar beste vriendin verloren aan kanker en geeft, om het even kort uit te leggen, nog maar relatief weinig om haar eigen leven. Ze is niet bepaald suïcidaal, maar is een nogal koppige noviet die sneller opkomt voor de rechten van anderen dan voor zichzelf. Megan wil allesbehalve gespaard worden, ze wil de pijn voelen, de schaamte, het maakt haar niet uit wat de vereniging van haar verwacht. Ze wil de pijn van het gat dat Lara heeft nagelaten vergeten.

Ris is een vastberaden jongeman en ook nog eens op en top voorbereid op de ontgroeningsweek dankzij Machteld, zijn plusmoeder. Hij weet alles over een doop, alle gekende en ongekende regels, wanneer je mag praten, een ouderejaars in de ogen mag kijken, alles. Daarom is hij ook redelijk zeker van zichzelf om de week te trotseren en zichzelf een kamer te verdienen in het studentenhuis van de vereniging. Slechts op één zaak was hij niet voorbereid: vriendschap.

De plottwist in het verhaal zie je niet aankomen, maar is wel een beetje vergezocht. De verhaallijnen van Megan en Ris vloeien mooi in elkaar over waardoor de climax in Black Friday een beetje simpel overkomt, een beetje te makkelijk.

Met Black Friday heeft Maren Stoffels een superspannende jeugdthriller neergepend over een hedendaags, soms ietwat controversieel thema: jeugdverenigingen. De vereniging in dit boek is dan wel fictief, Maren legt uit dat de opdrachten dat niet allemaal zijn. Dit maakt het allemaal realistischer en zelfs een beetje aangrijpend. Een aanrader voor alle jongeren.

Bron: Black Friday - Maren Stoffels

Door Summer Dirkse

Afbeelding Anne Poptie

Iedereen WC

Steeds meer scholen hebben het: wc’s waar iedereen welkom is.
Genderneutrale toiletten zijn superhandig, je hoeft namelijk niet eerst te kijken of je een jongens- of meisjes-wc binnenstapt. En heel raar is het niet, in de trein of thuis heb je ook geen afzonderlijke toiletten voor man of vrouw.
Op het Marecollege krijgen wij volgend jaar ook genderneutrale wc’s, één op de beneden gang en één op de boven gang. Het zijn de toiletten die wij kennen als onze rolstoel toiletten. Vanaf volgend jaar kan iedereen daar gebruik van maken.

De GSA van onze school heeft ervoor gezorgd dat wij deze toiletten krijgen. Zij heeft ook het ontwerp gemaakt.

De GSA (Gender Sexuality Alliance) is een groep leerlingen die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. Op onze school organiseert zij onder andere de Paarse Vrijdag organiseert. Heb jij goede ideeën van wat de GSA nog meer zou kunnen betekenen voor onze school, sluit je dan bij hen aan. Iedereen is welkom.

Door Joost Zecha

UItjes in Leiden en omstreken

Spelen met wiskunde

Wat hebben een fotomodel, formule-1 coureur en muzikant met elkaar gemeen? Wiskunde!
Vlak voor de opening bezocht de Leidse hoogleraar en wiskundige Ionica Smeets de tentoonstelling en deed ze alle interactieve spellen en proefjes die er deel van uitmaken. Wat haar betreft is Spelen met Wiskunde geslaagd voor de test en klaar voor bezoekers. En wie denkt dat wiskunde alleen om ingewikkelde sommen gaat, heeft het fout. Wiskunde is namelijk overal en bovendien erg leuk.

Ionica’s favoriet? “De knikkerbaan met de kansberekening over het vakje waar de knikker uiteindelijk terecht komt. Het museum heeft een verbeterde versie gemaakt. Het zijn perfectionisten bij Rijksmuseum Boerhaave.”

Wanneer
Dagelijks t/m 31 december 202210.00 - 17.00 uur

Nxt Museum

Het eerste museum in Nederland dat zich volledig richt op mediakunst. Ontdek grootschalige, digitale kunstinstallaties die je blik verruimen en de zintuigen op scherp stellen. De kunst van morgen, vandaag.

De tentoonstellingen van het Nxt Museum omvatten ambitieuze opdrachten en grootschalige kunstinstallaties van zowel gevestigde als opkomende kunstenaars, ontwerpers, technologen en wetenschappers.
Samenwerking is de sleutel die resulteert in tot nadenken stemmende, meeslepende en multi-zintuiglijke tentoonstellingen die een nieuw licht op de wereld willen werpen. Bezoekers kunnen fysiek, conceptueel en emotioneel met het werk omgaan met de getoonde kunst.
Naast 1.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte zal het museum ook een residentieprogramma organiseren, samenwerking bevorderen en de uitwisseling van vaardigheden en kennis aanmoedigen. Er is ook een bar en restaurant met een groot terras.

UFO - Unidentified Fluid Other
Wat is er mogelijk buiten de vaste grenzen van de fysieke wereld? Hoe veranderen we van houding tussen de virtuele en de fysieke wereld? De tentoonstelling UFO - Unidentified Fluid Other

Een onderzoek naar de opkomst van digitale identiteiten en hoe de digitale wereld versmelt met onze fysieke realiteit.

Te bezoeken vanaf 11 juni 2022
in Amsterdam

Energie festival

Vulcanus, de Romeinse god van het vuur, staat symbool voor energie. De energietransitie waar we nu voor staan, vraagt om ieders inzet en creatieve oplossingen.
In de Romeins werelderfgoedpark Matilo wordt een interactief festival georganiseerd over energie van vroeger, van nu en van de toekomst. Kom vuur maken, ontdek hoe energie uit water gehaald kan worden of probeer een elektrische fiets/scooter/auto/fornuis. Ook kun je meedenken over wat nodig is om energieneutrale wijken te maken. Helemaal overtuigd en wil je meteen actie ondernemen? Laat je dan ter plekke informeren over en meld je aan voor slimme bespakingsoplossingen voor thuis, gezamenlijke zonnedaken, een energie scan van je huis of aardwarmte uit Leidse bodem.
Het festival wordt georganiseerd door de wijkverenigingen Roomburg en Meerburg met vele partners. Entree is gratis. Schoolklassen kunnen zich voor speciaal programma tot 1 juli 2022 aanmelden via RoomMeerburg@gagoed.nl. 

Wanneer:
Woensdag 24 augustus 2022

Gluren bij de Buren Leiden

Een bonte verzameling aan podia en muziek-, theater- en cabaretkunst vormt het prachtige programmeringsboeket van Gluren bij de Buren 2022. Meer dan 40 Leidenaren slaan de deuren open en toveren hun binnen- en buitenruimtes om tot podia.

Ruime tuinen en gezellige huiskamers en cafés bieden hun gazon aan voor verborgen talenten uit de buurt. Bewandel als toeschouwer de paden door de Leidse wijken. Er is voor ieder wat wils; rappers, dichters, theatermakers en andere podiumkunstenaars. Ook kun je wat opsteken door workshops of het nieuwe 'Hobby Hoorcollege' bij te wonen, waarin enthousiaste kenners uitgebreid vertellen over hun hobby.

In iedere deelnemende binnen- of buitenruimte zijn drie optredens van elk 30 minuten te vinden, alle optredens hebben gratis entree. Benieuwd wat er speelt in jouw buurt? Bekijk het programma op de website.

Wanneer:
Zondag 3 juli 202213.00 - 18.00 uur

Leidse Wereldwandeling: Sporen van poëzie in Leiden

Wie door de straten van Leiden loopt, fietst of rijdt, kan ze niet over het hoofd zien: de ruim 100 muurgedichten die trots op de Leidse muren prijken. Het is een bijzonder project dat in de jaren ‘90 door Stichting TEGEN-BEELD op touw is gezet. Met gedichten in allerlei talen en in een prachtige vormgeving maakt het project heel wat los bij bewoners en bezoekers van Leiden.

In deze rondleiding hebben we een kleine selectie gemaakt uit de gedichten en de unieke verhalen die eraan verbonden zijn. Wij nemen u mee door de stad langs deze gedichten en staan stil bij de verhalen die door de jaren heen zijn ontstaan.

Deze wandeling wordt in het kader van Leiden2022, gegeven.

Duur: ca 1,5 uur

Taal: Nederlands

Aanmelding verplicht

Wanneer
Zaterdag 30 juli 202214.00 - 15.30 uur

World Press Photo

World Press Photo de bekende internationale persfotowedstrijd keert in het voorjaar van 2022 weer terug naar de hoofdstad. De reizende tentoonstelling met prijswinnende foto’s van de grootste en belangrijkste jaarlijkse internationale wedstrijd voor persfotografie komt ieder jaar naar de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam.
De laatste ontwikkelingen in fotojournalistiek
Een van de meest indringende manieren om kennis te nemen van wat er in de wereld gebeurt, is door fotoreportages van persfotografen. 'World Press Photo' is een afspiegeling van de laatste trends en ontwikkelingen in fotojournalistiek. Het brengt niet alleen de (soms gruwelijke) realiteit van nieuws en huidige ontwikkelingen hier en elders in de wereld, maar ook de wonderlijke schoonheid van het leven, sport, kunst, wetenschap of de betoverende sfeer van de natuur.
Emotionele momenten in beeld
Het gebeurt regelmatig dat bezoekers aan de tentoonstelling tot tranen geroerd zijn of met kippenvel op de armen staan, wanneer zij zo door de zowel prachtige als trieste foto's geraakt worden. De tentoonstelling in de Nieuwe Kerk op de Dam is slechts een paar maanden te zien, dus wacht niet te lang met een bezoek.

Waar of niet waar

Wat is waar of niet waar over Pascal TewsIk ben eerste geworden met een marathon. 
Op 15 oktober 2017 heb ik meegedaan aan de volledige marathon (42 kilometer en 200 meter) van Italië met een tijd van 3u en 30 minuten. Ik ben daarbij de snelste Nederlander die over de finish is gegaan. Het was een van de mooiste marathons die ik heb gelopen.

Ik ben getrouwd geweest

. Op 18 mei 2015 ben ik getrouwd met mijn vriendin Alexandra. We hadden een kleine ceremonie met 25 gasten. Mijn tweeling broer was mijn getuige en mijn beste vriendin Nena was de getuigen van mijn vriendin. Onze eerste dans was op my Funny Valentine. 
In 2018 zijn we gescheiden. Ze woont nu in Twente en ik heb geen contact meer met haar.

Wat is waar over Pascal?

Laden ... Laden ...

* Wist je dat er voor het schoolfeest van 21 april ook oud-leerlingen zich kunnen aanmelden via wisse@marecollege.nl
Het thema is Casino!
Er worden nog mensen die willen helpen met opbouwen, drankjes inschenken en opruimen na afloop. Inschrijven graag op bladen die in de kantine hangen.

* Wist je dat het Marecollege een nieuwe website krijgt?

* Wist je dat jij straks kan hangen in het Rijksmuseum met je eigen fototentoonstelling? Speciaal voor middelbare scholieren en mbo-studenten organiseert het Rijksmuseum de fotowedstrijd Document Nederland Junior. Stuur je fotoserie in en maak kans op twee masterclasses en een plek in het museum.
MEEDOEN! Stuur je fotoserie in vóór maandag 6 juni 2022. Voor info ga naar www.rijksmuseum.nl en typ wedstrijd in de zoekbalk.

* Wist je dat Karel met Raus een opruimactie gedaan heeft. Hij heeft 3 vuilniszakken vol afval uit onze slootkant gehaald. Dit was zijn Valentijnscadeau voor de meerkoet, zodat-ie niet meer zoveel door het afval hoeft te zwemmen. Namens de stichting (in oprichting) "RAUS", wat Rommel en Afval Uit de Sloot betekent.

* Wist je dat de week van de talen is van 4 tot 6 april.
Het programma is als volgt:
maandag 4 april
- Taaldorp Frans voor de 9e klas
- Filmmiddag met de film La familie Bélier voor iedereen
dinsdag 5 april
- Taaldorp Engels voor de 9e klas
- Filmmiddag met de film Ladybird voor iedereen
woensdag 6 april
- Taaldorp Duits voor de 9e klas
- filmmiddag met de film Der Schuh des Manitu voor iedereen.
Iedere dag is er iets lekkers te koop in de kantine.

Actie is hoop

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat onze aarde aan het opwarmen is, als gevolg van het versterkte broeikaseffect. Dit proces heeft, zeker op de lange termijn, rampzalige gevolgen voor onze aarde. Maar ook nu merken we al de gevolgen die de klimaatverandering met zich meebrengt. Het smelten van het poolijs is bijvoorbeeld een gevolg van het versterkte broeikaseffect, en dus de opwarming van de aarde. Doordat het poolijs smelt zullen we over de hele wereld meer last krijgen van hevige overstromingen. Het is van groot belang dat de opwarming van de aarde wordt tegengegaan door duurzamer, maar vooral ook milieubewuster te gaan leven. Want vinden we het niet allemaal belangrijk om een beetje zuinig te zijn op onze planeet, zodat de komende generaties hier ook nog prettig kunnen leven? Want als we op deze manier doorgaan, zal dit op een gegeven moment niet meer mogelijk zijn. Iedereen moet in actie komen! Maar uiteraard begint verandering bij jezelf.

Om het versterkte broeikaseffect tegen te gaan, moeten we de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk beperken. Het is heel logisch dat je niet goed weet hoe je op een effectieve manier bijdraagt aan de bestrijding van CO2 uitstoot. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je dit zou kunnen doen. Een voorbeeld hiervan is recycling. Wanneer producten gerecycled worden hoeven er namelijk minder nieuwe producten geproduceerd worden. Dit is gunstig, want productie brengt CO2 uitstoot met zich mee. Natuurlijk brengt het recyclen van producten nog veel meer voordelen met zich mee.
Zo hoeven er bijvoorbeeld geen bomen gekapt te worden, om nieuw papier van te maken. Daarnaast is er minder aardolie nodig, dat wordt gebruikt bij het produceren van plastic. Naast dat je iets goeds doet voor de aarde wanneer je producten recyclet, profiteer je er zelf ook van. Een product hergebruiken is namelijk goedkoper dan het product opnieuw kopen. Om je een beetje wegwijs te maken in hoe je zelf kan recyclen, en dus bijdragen aan een betere wereld, zullen er acht producten worden besproken. Deze producten worden door veel mensen vrij regelmatig gebruikt. Maar helaas zijn de meeste van deze producten niet bepaald milieuvriendelijk. Dit terwijl er wel een milieuvriendelijk alternatief beschikbaar is. Over dit milieuvriendelijke alternatief zal wat informatie versterkt worden. Na deze acht producten vind je een tabel, waarin je terug kan vinden hoeveel meer of minder het je gaat kosten wanneer je een milieuvriendelijk product aanschaft. Hopelijk kiezen meer mensen voor milieuvriendelijke producten na het lezen van dit artikel. Zo maken we de wereld misschien een klein beetje beter. Het is wel van belang dat je, voordat je overstapt op het milieuvriendelijke alternatief van een bepaald product, eerst de voorraad die je nog hebt op maakt. Je hebt het immers al gekocht dus dan kan je het net zo goed op maken.

Lichaamsverzorging

Bijna iedereen maakt wel gebruik van zogenoemde lichaamsverzorgingsproducten als shampoo, conditioner, body wash, deo en scheerschuim. Veel van dit soort producten zijn vrij vervuilend omdat de, vaak plastic, flessen waar deze producten in zitten vaak niet gerecycled worden. In totaal is er sinds de jaren vijftig (tot 2017) naar schatting 9,2 miljard ton plastic geproduceerd. Daarvan is iets meer dan een kwart nog in gebruik en is slechts 600 miljoen ton gerecycled. Zo’n 40% van alle plastic producten wordt al binnen een maand weggegooid. Elk jaar opnieuw zadelen we de aarde op met zo’n 300 miljoen ton plastic afval. Dit kunnen we voorkomen door gebruik te maken van milieuvriendelijke alternatieven. Zo zou je bijvoorbeeld een palmolie vrije zeep- of shampoo bar kunnen kopen, in plaats van de plastic flessen. Een voorbeeld hiervan is ‘’Happy Soaps.’’ Hiermee dringen we enerzijds de productie van plastic terug en anderzijds het palmolie gebruik. Dit is van belang omdat de productie van palmolie zeer slecht is voor het milieu. Palmolie wordt namelijk geproduceerd op palmolieplantages. Om plaats te maken voor deze palmolieplantages worden er miljoenen hectare regenwoud gekapt. Tijdens de ontbossingen worden tonnen CO2 uitgestoten en bedreigde diersoorten gedood. Hierdoor is de palmolie-industrie een van de grootste veroorzakers zijn van klimaatverandering.

Scheermesjes

Veel mensen gebruiken wegwerpscheermesjes wanneer ze zich gaan scheren. Helaas is ook dit niet bepaald milieubewust. De meeste (wegwerp) scheermesjes worden namelijk gemaakt van plastic. Wegwerp scheermesjes worden vaak maar een paar keer gebruikt, en daarna weggegooid. Dit zorgt dit voor veel plastic afval. Daarnaast moeten er constant nieuwe scheermesjes worden geproduceerd, omdat ze niet gerecycled kunnen worden. Gelukkig is er ook voor dit product een milieuvriendelijk alternatief. Zo kun je als consument kiezen voor scheermesjes met een herbruikbare basis en vervangbare mesjes. De basis van het scheermes is vaak van titanium gemaakt, en is dus heel lang mee. De mesjes zijn van staal en dus zeer goed te recyclen. Het merk ‘’Bamboozy’’ is een voorbeeld van een producent van deze milieuvriendelijke scheermesjes.

Tandpasta

Ook het mondverzorgingsproduct tandpasta is niet meer uit je badkamer weg te denken. Bijna iedereen maakt gebruik van dit product, vaak zelf meerdere malen per dag. De meeste gewone tandpasta wordt geleverd in plastic tubes, gemaakt van aardolie. Tubes zijn een uitvinding uit de 19e eeuw, die niet meer geschikt zijn voor de hedendaagse uitdagingen. Elk jaar belanden er van de 20 miljard die geproduceerd worden 1.5 miljard in onze vuilnishopen en oceanen, waar ze niet verder afbreken. De rest wordt verbrand en veroorzaakt CO2 uitstoot. Ieder jaar opnieuw. Het zou een stuk beter voor de wereld zijn, als iedereen gebruik zou gaan maken van tandpasta tabletten. Dit klinkt misschien een beetje raar. Maar tandpasta tabletten werken net zo goed als normale tandpasta, en bevatten gewoon fluoride. ‘’Smyle’’ is een Nederlands bedrijf die deze tandpasta tabletten verkopen.

Tandenborstels

Naast tandpasta(tubes) zijn ook tandenborstels niet bepaald milieuvriendelijk. Zowel normale als elektrische tandenborstels worden namelijk gemaakt van plastic. Net zoals de plastic flessen van de lichaamsverzorgingsproducten en de tandpastatubes kan dit plastic niet worden gerecycled. Daarom kun je beter een milieuvriendelijke tandenborstel aanschaffen. Deze tandenborstels worden gemaakt van bamboe.

Wattenschijfjes en wattenstaafjes

Vooral veel vrouwen maken dagelijks gebruik van wattenschijfjes en wattenstaafjes. Zoals de naam al zegt worden deze producten gemaakt van ‘’watten.’’ Wattenschijfjes en wattenstaafjes worden dan ook direct na gebruik weggegooid. De producten moeten daarom steeds opnieuw worden geproduceerd. Dit is onnodig! Je kunt tegenwoordig namelijk ook gewoon herbruikbare schijfjes en staafjes kopen. Na gebruik kun je deze schijfjes en staafjes wassen. Hierdoor kun je ze eeuwig blijven gebruiken. De meeste schijfjes en staafjes worden ook nog eens op een milieuvriendelijke manier geproduceerd, en zijn gemaakt van materialen die niet schadelijk zijn voor de aarde.

Tampons, maandverband of inlegkruisjes

Nog een ander product wat zowat iedere vrouw gebruikt zijn menstruatieproducten zoals tampons, maandverband of inlegkruisjes. De gemiddelde vrouw gebruikt in haar leven ruim 10.000 stuks maandverband of tampons. Net zoals de wattenschijfjes en wattenstaafjes worden deze producten na gebruik direct weggegooid. Enerzijds zorgt dit voor ontzettend veel afval. Anderzijds moeten de menstruatieproducten, net als de wattenschijfjes en wattenstaafjes, elke keer weer opnieuw geproduceerd worden. Daarnaast bevatten tampons en inlegkruisjes vaak plastic, kunststof en chemische toevoegingen. De oplossing voor dit probleem ligt bij het gaan gebruiken van bijvoorbeeld biologisch afbreekbare tampons of maandverbandjes. Het merk ‘’Yoni’’ verkoopt dit soort biologisch afbreekbare tampons en maandverbandjes. Uiteraard worden de producten op een milieuvriendelijke manier geproduceerd. Daarnaast zouden vrouwen gebruik kunnen gaan maken van menstruatiecups. Een menstruatiecup is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor maandverband of tampons. Ze zijn namelijk van duurzaam materiaal gemaakt, en je kunt ze hergebruiken. Als laatste is de zogenaamde ‘’menstruatie ondergoed’’ een goed milieuvriendelijk alternatief voor tampons of maandverband. De menstruatie ondergoed wordt gedragen tijdens de menstruatie en absorbeert vloeistoffen als bloed, urine of afscheiding. De menstruatie ondergoed is te koop bij bijvoorbeeld ‘’Lotties.’’ Hun onderbroeken worden een ecologische stof gemaakt, afkomstig uit Oostenrijk.

Producten om schoon te maken

Er zijn tot nu toe vooral persoonlijke verzorgingsproducten aan bod gekomen. Maar het is ook goed om nog even stil te staan bij schoonmaakproducten zoals afwaszeep en allesreiniger. Net als bij een aantal andere producten die al aan bod kwamen, zijn vooral de verpakkingen van deze producten schadelijk voor het milieu. Maar ook schoonmaakproducten kennen milieuvriendelijke alternatieven. Zo kun je bij bijvoorbeeld ‘’You sea’’ herbruikbare flessen kopen van aluminium of glas. Uiteraard valt er ook navulling te bestellen. Daarnaast kun je in plaats van een plastic fles, ook afwaszeep in blokvorm kopen. Dit scheelt weer plastic. Als laatste is het ook nog mogelijk om oplostabletten aan de schaffen voor de schoonmaak. Oplostabletten zijn volledig oplosbaar in water en gemaakt van natuurlijke producten.

Afwasborstels en keukenpapier

Als tweede zal er nog even stilgestaan worden bij twee alledaagse huishoudelijke producten. Namelijk: afwasborstels en keukenpapier. Afwasborstels zijn net als veel van de andere producten die besproken zijn, van plastic gemaakt. Je kan beter een afwasborstel gemaakt van bamboe aanschaffen. Keukenpapier kan het beste vervangen worden door microvezeldoekjes. Deze doekjes kun je wassen, en dus hergebruiken. Daarbij zijn ze verkrijgbaar in veel leuke kleurtjes. Of je kunt kiezen voor doekjes gemaakt van bamboe, deze werken hetzelfde als de microvezel doekjes en zijn nog beter voor het milieu

Prijsverschillen

Zoals eerder benoemt kun je in de tabel op de volgende pagina precies zien hoeveel duurder of goedkoper je (ongeveer) uit bent, wanneer je kiest voor het de milieuvriendelijke producten die zijn besproken. Mensen die het niet zo breed hebben kunnen namelijk niet altijd kiezen voor de milieuvriendelijke optie. Dit komt doordat milieuvriendelijke producten soms een paar euro duurder zijn. Het is wel zo dat je op de langere termijn juist geld bespaard, omdat je producten continu hergebruikt. Ook zullen we een lijstje maken met links voor de producten, want het is niet vreemd dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Waar te koop ?

Veel van de producten die zijn besproken kun je via online webshops bestellen. Soms vind je de desbetreffende producten ook in een winkel terug, maar het grootste aanbod vind je toch echt online. De meeste van de webwinkels zijn zo CO2 neutraal mogelijk, ook in hun verzending. Natuurlijk zijn de webwinkels die genoemd worden enkel en alleen suggesties. Bepaalde producten zijn vast en zeker ook op andere sites / plaatsen te verkrijgen. Wil je nog meer tips om je leven zo milieuvriendelijk te maken? Download de my little plastic footprint app. Geschikt voor alle telefoons.

Wil je meer informatie over de websites waar je de producten kunt vinden of over de bronnen die zijn gebruikt. Stuur een mail naar schoolkrant@marecollege.nl

Door Lois van Putten & Dieke Koolhaas

Colofon

Verschijning
4 keer per schooljaar

Redactie
Sterre van der Niet, Yintel de Voogd, Nina Gawad, Greg Post, Noam Magril, Danine Blufpand, Jonne Agsteribbe, Alex Williams

Begeleidende docent
Jacky Elbers

Aan deze editie hebben meegewerkt

Jaap Huizing, Cora van Strater, Larissa van der Hoeven, Jack Koren, Koosje ter Kuile, Zoë van Mansfeld, Julia Duijvekam, Fiep Kok, Berk van Ulden, Anouk van Deutekom, Romy Hijman, Anne Poptie, Joost Zecha, Ine Duinkerke, Jasper de Roos, Yolande Boermans, Irene van Hasselt, Sander de Weger, Antonio Chaves Gomes, Elodie Holerda, Violet van Houten, Rik van Stegeren, Stephanie ter Poorten, Gabrielle Ebskamp, Josan Pleune, Michelle Moeskops, Marlies Albers, Bram Ankone, Noor Gussen, Fiona Vogelpoel, Lois van Putten, Dieke Koolhaas, Fiona Mulder, Anna van Santen, Milou Prins, Juuls van der Hoeven, Ella van Luyn, Idun van Rijswijk, Marijn Karremans, Rein Piesens, Ramses Verhulst, Anil Soekoe, Finet Nell, Susannah Henderson, Mieke Hulsman, Stephanie ter Poorten, Vincent Hollemans, de familie van Jonne, leerlingen en docenten die kunstwerken beschikbaar hebben gesteld en alle docenten die hun puber foto’s voor de prijsvraag hebben gemaild.

Logo ontwerp “Stroom”
Jelle Gruter

Illustraties (cartoon characters)
Bastiaan van der Mei

Concept
Jacky Elbers

Met dank aan
De Onliners en James van Arkel

little sheep