Article monster

Het is lente! Uitgaan tips in april en mei

Tips zodat jij je niet hoeft te vervelen.

Lente Tips door Monica

Bezoek de expo Dichterbij het zwarte gat in het Rijksmuseum Boerhaave

Op 21 maart 2024 opent Rijksmuseum Boerhaave in Leiden een nieuwe tentoonstelling over Zwarte Gaten. Mysterieuze plekken in de kosmos, die alles opslokken en waar niets, zelfs licht niet, uit ontsnappen kan. Het zijn misschien wel de spannendste fenomenen van het heelal, waar ook de wetenschappers nog lang niet alles van begrijpen.

Iedereen heeft van zwarte gaten gehoord en heeft er wel een beeld bij. De spannende, extreme eigenschappen van deze plekken zijn inspiratie geweest voor tal van verhalen, films en games. Er wordt al decennialang onderzoek naar gedaan en de eerste afbeelding van een zwart gat staat nog vers in het geheugen gegrift. Maar wat zijn zwarte gaten dan eigenlijk? Zijn ze echt gevaarlijk? Moeten we zwarte gaten vrezen? Is een zwart gat wel een gat? In de nieuwe tentoonstelling van Rijksmuseum Boerhaave word je stapsgewijs door deze boeiende materie geloodst, zodat je aan het einde van je bezoek iets dichter bij het zwarte gat bent gekomen.

https://rijksmuseumboerhaave.nl/te-zien-te-doen/onvoorstelbaar/

In Between

De Leidse broers en kunstenaars Khalid en Rachid Zerrou studeerden beide aan de Nederlandse Fotovakschool. Zij ontwikkelden zichzelf tot 3D papierkunstenaars.

In hun werk laten ze hun Arabische erfgoed samenvloeien met de strakkere esthetiek van de westerse wereld waarin zij zijn opgegroeid. Door de stijl van islamitische mozaïeken te verbinden met minimalistische invloeden, creëren zij een brug tussen culturen èn tijden.

De Leidse kunstenares Fleur van den Berg studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. In haar werk vraagt zij zich af hoe het is om mens te zijn. Daarbij wordt haar aandacht getrokken door de transities die bij het leven horen. Wat gebeurt er tussen stilstand en overgave, eenzaamheid en verbondenheid, vastzitten en loskomen, angst en liefde?

Keukenhof in Lisse

In de Keukenhof in Lisse ontdek je de mooiste tulpen, krokussen en narcissen in verschillende tuinen en bloemenshows.

De Keukenhof is dagelijks open van t/m 12 mei. Vanaf Leiden CS rijdt de speciale Keukenhof Express bus. Binnen een half uurtje stap je uit voor de ingang van Keukenhof.

Spooktocht door Leiden

Ontdek de duistere geschiedenis
van de sleutelStad…

Reis mee met Leidenaar Ben Ruwgans door de donkere straten en geschiedenis van Leiden. Een geschiedenis die nog steeds zijn impact heeft op de huidige tijd, de stad en al haar inwoners.
Ontdek de oorsprong en het gitzwarte verleden van de Sleutelstad en diens Leidse tradities. Maak kennis met Leidse grootheden, zowel beroemd als berucht.
Blijf echter wel alert, want anders verloopt de avond misschien wel anders dan u zich in eerste instantie had voorgesteld. U bent alvast gewaarschuwd!

https://spooktochtinleiden.nl/

Film Tips

Wonka

De jonge uitvinder Willy Wonka (Timothée Chalamet, The French Dispatch) is er heilig van overtuigd dat iedereen recht heeft op de lekkerste chocola die er bestaat en hij is vast van plan om ze daaraan te helpen. Helaas belandt hij in een stad waar drie gemene zakenmannen de chocolademarkt in een ijzeren greep hebben en niet van plan zijn om hem toegang te geven.

De film is gebaseerd op Roald Dahls boek Charlie and the Chocolate Factory en op de verfilming uit 1971. Ze gebruiken een deel van de liedjes uit Willy Wonka & the Chocolate Factory, evenals de huids- en haarkleur van de Oempa Loempa’s. Er zijn ook een aantal nieuwe elementen, zoals Wonka’s hoed die dezelfde bodemloze magie heeft als Marry Poppins’ tas.

Lady Bird
Regie: Greta Gerwig | Cast: Saoirse Ronan (Lady Bird), Laurie Metcalf (Marion), Tracy Letts (Larry), Lucas Hedges (Danny), Timothée Chalamet (Kyle), Beanie Feldstein (Julie), Jordan Rodrigues (Miguel), Odeya Rush (Jenna), e.a. | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2017

Wat wil ik later worden als ik groot ben? Je hebt mensen die hun graf instappen en het antwoord nog steeds niet hebben gevonden. Voor de een is van meet af aan duidelijk welke richting zijn of haar leven opgaat. En als het niet zo loopt als gedacht dan zorgen ze er wel voor dat ze bijsturen. Voor de ander blijft het een eeuwige zoektocht. Je zou kunnen stellen dat puber Lady Bird hier zo'n beetje tussenin zweeft. Maar mag je daar een ander de schuld van geven?

Rocket man
Regie: Dexter Fletcher | Cast: Taron Egerton (Elton John), Jamie Bell (Bernie Taupin), Richard Madden (John Reid), Bryce Dallas Howard (Sheila), Stephen Graham (Dick James), e.a. | Speelduur: 121 minuten | Jaar: 2019
https://youtu.be/WF5KHR19O7Y?feature=shared

Taron Egerton (Kingsman: The Secret Service, Sing) is Elton John in de nieuwe bioscoopfilm ROCKETMAN, een musical fantasy gebaseerd op het bijzondere verhaal over de legendarische artiest in het begin van zijn muziekcarrière. In de film komen de meest geliefde nummers van Elton John voorbij die worden gezongen door hoofdrolspeler Taron Egerton. ROCKETMAN vertelt het inspirerende verhaal over een small-town boy die uitgroeide tot een van de meest iconische personen uit de popcultuur.

Bohemian Rhapsody
Regie: Bryan Singer en Dexter Fletcher | Cast: Rami Malek (Freddie Mercury), Gwilym Lee (Brian May), Ben Hardy (Roger Taylor), Joseph Mazzello (John Deacon), Lucy Boynton (Mary Austin), Aidan Gillan (John Reid), Mike Myers (Ray Foster), e.a.| Speelduur: 134 minuten | Jaar: 2018

'Is this the real life? Is this just fantasy?' Het zijn de eerste twee zinnen van de bekendste hit van Queen, het bombastische, operateske Bohemian Rhapsody. De twee regels geven perfect het leven van de charismatische leadzanger Freddie Mercury weer, die voortdurende schipperde tussen het showbeest dat hij op het podium was en de twijfelende privépersoonlijkheid.

little sheep