Article monster

Uitgaan tips december en januari

Tips zodat jij je niet hoeft te vervelen.

Fotowedstrijd Natuur om de hoek

Maak jij natuurfoto’s? Van een spinnenweb met regendruppels, of een slak op een blad? Van de natuur in je buurt of uit een ver land? Dan willen we jouw foto’s graag laten zien in
Het Gebouw.

Meedoen?
Dat kan! Stuur je twee mooiste natuurfoto’s t/m zondag 28 januari 2024 naar:
natuuromdehoek@naturalis.nl
Let op: je foto moet minimaal 1 MB groot zijn en maximaal 5 MB.

Uitjes en activiteiten die je kunt doen in Leiden en omgeving

Tip 1: Schaatsen schaatshal leiden Vondellaan 41 leiden

Tip 2: De Nostalgische kerstmarkt Leiden 13-17 december Hooglandse Gracht

Tip 3: Kerstkaarten maken voor ouderen, familie of vrienden

Tip 4: Pakketbezorger een bedankje/cadeautje geven

Tip 5: Bezoek de expo Onvoorstelbaar in het Rijksmuseum Boerhaave

Met een bijzonder kleine microscoop legde hij een compleet nieuwe wereld bloot, een wereld die nog nooit iemand had gezien. Tot en met 7 januari 2024 opent Rijksmuseum Boerhaave opnieuw deze wereld, die Antoni van Leeuwenhoek 350 jaar geleden ontdekte. De verbluffende microwereld wordt zichtbaar in de tijdelijke tentoonstelling Onvoorstelbaar. Hoe Antoni van Leeuwenhoek de microwereld ontdekte.
Antoni van Leeuwenhoek was een Nederlandse lakenhandelaar, die vooral bekend werd door zijn zelfgemaakte microscoop. Hij zag dingen die nooit eerder waren gezien en ontdekte een compleet nieuwe wereld. Het is misschien een wat ongebruikelijke combinatie: een handelaar en een microbioloog, maar Antoni gebruikte vergrotende lenzen voor het controleren van stoffen. Hij ging zelf aan de slag met metalen plaatjes en druppeltjes glas en zo maakte hij uiteindelijk het kleine apparaatje. Een microscoop die zo goed bleek te zijn, dat ie als eerste de microwereld blootlegde.

https://rijksmuseumboerhaave.nl/te-zien-te-doen/onvoorstelbaar/

Tip 6: Spooktocht door Leiden

Ontdek de duistere geschiedenis
van de sleutelStad…

Reis mee met Leidenaar Ben Ruwgans door de donkere straten en geschiedenis van Leiden. Een geschiedenis die nog steeds zijn impact heeft op de huidige tijd, de stad en al haar inwoners.
Ontdek de oorsprong en het gitzwarte verleden van de Sleutelstad en diens Leidse tradities. Maak kennis met Leidse grootheden, zowel beroemd als berucht.
Blijf echter wel alert, want anders verloopt de avond misschien wel anders dan u zich in eerste instantie had voorgesteld. U bent alvast gewaarschuwd!

https://spooktochtinleiden.nl/

Tip 7: Kijk een kerstfilm

Quote monster

“The secret to film is that it's an illusion.

George Lucas”

De familie Claus

De film gaat over een jongen Jules Claus die niet van de sfeer van kerstmis houdt nadat zijn vader vorig jaar overleed. Zijn moeder moet werken tijdens de kerstdagen en dus moet hij die vakantie doorbrengen in de speelgoedwinkel van zijn grootvader. Tot het hem duidelijk wordt dat zijn opa Noël niet alleen de eigenaar is van een speelgoedwinkel maar ook de echte Kerstman. Als hij in de winkel een magische sneeuwbol vindt waarmee hij op meerdere plekken in de wereld terecht kan komen, verandert heel zijn kijk op de wereld. Wanneer zijn opa tijdens het versieren van de kerstboom valt, kan hij niet meer alles alleen doen daarom vraagt hij aan Jules om hem te helpen. Jules houdt helemaal niet van kerst maar voor 1 keer wil hij hem wel helpen. Maar meer en meer wordt ook hij betoverd door de kerstsfeer die hij zelfs leert appreciëren. Wat ook nodig is, want anders kan hij opa Noël, de Kerstman, niet helpen en ook de familietraditie niet voortzetten.
Te zien op netflix

Wonka

De jonge uitvinder Willy Wonka (Timothée Chalamet, The French Dispatch) is er heilig van overtuigd dat iedereen recht heeft op de lekkerste chocola die er bestaat en hij is vast van plan om ze daaraan te helpen. Helaas belandt hij in een stad waar drie gemene zakenmannen de chocolademarkt in een ijzeren greep hebben en niet van plan zijn om hem toegang te geven.

De film is gebaseerd op Roald Dahls boek Charlie and the Chocolate Factory en op de verfilming uit 1971. Ze gebruiken een deel van de liedjes uit Willy Wonka & the Chocolate Factory, evenals de huids- en haarkleur van de Oempa Loempa’s. Er zijn ook een aantal nieuwe elementen, zoals Wonka’s hoed die dezelfde bodemloze magie heeft als Marry Poppins’ tas.

Nu in de bioscoop!

20 leuke kerstfilms om te kijken.

In de dagen voor kerst zie je ze weer overal: de kerstfilms. Wij gingen op zoek naar leuke kerstfilms die je deze kerst móet kijken. Alleen, met je geliefde of gezellig met de hele familie.

We stelden een top-20 samen van de leukste films voor deze feestdagen. Staat jouw favoriete film er tussen?

1. LOVE ACTUALLY
Een romantische komedie die zich afspeelt in de weken voor kerst. Over het liefdesleven en de ups en downs van verschillende koppels. Het is niet één verhaal, maar tien: over vriendjes en vriendinnetjes, echtgenoten en echtgenotes, vaders en zoons en popsterren en hun managers.

2. OORLOGSWINTER
Nederlandse film over de laatste koude winter van de Tweede Wereldoorlog. Michiel kijkt op tegen zijn oom Ben die in het verzet zit. Michiel wil ook iets betekenen in de strijd tegen de bezetter, maar niemand neemt hem serieus. Maar wanneer zijn buurjongen Dirk hem een opdracht geeft zit Michiel al snel tot over zijn oren in de problemen en kan hij daarover niemand in vertrouwen nemen.

3. THE HOLIDAY
Iris en Amande zijn twee totaal verschillende vrouwen. De een woont in een chique buurt in Hollywood, de ander heeft een romantische Engelse cottage. Allebei hebben ze pech in de liefde en zoeken wanhopig naar een vlucht uit hun eigen leven. Ze ontmoeten elkaar op internet en besluiten een tijdje van huis te ruilen.

4. THE POLAR EXPRESS
Geweldige kinderfilm die leuk is voor het hele gezin. Een jongetje probeert in slaap te komen op kerstavond, maar hoort het geluid van een trein. Als hij naar buiten kijkt, ziet hij een grote trein met de naam 'The Polar Express'. De conducteur vraagt of hij mee wil en de jongen beleeft het avontuur van zijn leven.

5.HACHI
Dat honden trouw zijn dat wisten we al. Maar dit wordt nog eens extra duidelijk in de ontroerende film. Een echte aanraden om tijdens de feestdagen te kijken.

6. NEW YEAR'S EVE
Een romantische komedie met verschillende verhalen over een groep New Yorkers en hun weg naar romantiek op Oudejaarsavond. Een verbitterde stervende man in een ziekenhuis, een gefrustreerde directiesecretaresse en een jongeman die een hekel heeft aan Oudejaarsavond.

7. ARTHUR CHRISTMAS
Arthur is de zoon van de kerstman en is als enige van de familie nog dol op kerstmis. Hij houdt van de sfeer, de magie en de lichtjes. Zijn broer Steve heeft het kerstgebeuren de efficiëntie van een militaristische operatie meegegeven, terwijl de kerstman zelf alleen maar dénkt dat hij de boel runt.

8. A CHRISTMAS CAROL
Ebenezer Scrooge begint de kerstdagen zoals altijd met krenterige minachting naar zijn trouwe hulp en snauwend naar zijn vrolijke neef. Maar de geesten van zijn kerstverleden,- heden en -toekomst nemen hem mee op een opzienbarende reis waarbij de oude Scrooge de waarheid onder ogen moet zien.

9. HOME ALONE
Heb jij de film Home Alone ook al een keer of tien gezien? En toevallig elke keer weer tijden kerst? Natuurlijk! Want Home Alone is gewoon dé kerstfilm die jij zeker niet mag missen.

10. MINOES
Het bekende verhaal van Annie M.G. Smidt over een kat die mens wordt. Ze komt in contact met Tibbe, de mislukte journalist die nog één kans heeft op de redactie. Omdat Minoes met katten kan praten, geeft ze Tibbe allerlei nieuwstjes door.

11. THE GRINCH
Hij is groen, gemeen en haat kerst. De Grinch is een harig, groen schepsel dat in een grot bovenop Mount Crumpit woont, met uitzicht op het dorp Whoville. Terwijl de Whos uit Whoville ijverig voorbereidingen treffen voor het kerstfeest, besluit de Grinch voor eens en altijd een eind te maken aan Kerstmis.

12. SCROOGE
Iedereen maakt zich op voor kerst, behalve Scrooge. Geld verdienen is voor hem het belangrijkste, en zijn trouwe medewerker Ben moet altijd overwerken. Ook met kerst. Maar op kerstavond krijgt Scrooge bezoek van drie tijdgeesten die hem meenemen op een reis door zijn verleden, heden en toekomstige kerst. Scrooge krijgt een laatste kans om kerst in zijn hart te sluiten.

13. HACHI
Professor Parker Wilson vindt op een koude avond een puppy op het treinstation. Hij neemt het dier mee naar huis, maar zijn vrouw zit er niet op te wachten. Totdat ze ziet hoe snel haar man en dochter verliefd zijn op het beestje.

14. HOME FOR CHRISTMAS
Een mooi verhaal over hoe verschillende mensen in een klein Noors dorpje hun kerst proberen te vieren. Een gescheiden man die verkleed kerstman zijn kinderen en ex-vrouwwil zien. Een zwerver die zijn oude liefde tegenkomt en Thomas, die tegen zijn familie liet dat hij geen kerst viert, om zo bij zijn vriendin te kunnen zijn.

15. NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS
Een familieavontuur voor het hele gezin, over pompoenkoning Jack Skellington en lappenpop Sally. Jack ontdekt op een dag Kerststad, waar de lichten fonkelen. Jack wordt erdoor betoverd en als hij deze ervaring met zijn 'lugubere' vrienden deelt, krijgt het verhaal een andere wending en wordt het lachen geblazen.

16. DECK THE HALLS
Steve, een nette huisvader, is een echte liefhebber van Kerstmis en heeft net een nieuwe buurman: Buddy. Beiden zouden zij graag de mooiste kerstversiering van de buurt willen hebben. Buddy's grote wens is een huis met zoveel kerstlichtjes dat het zichtbaar is vanuit de ruimte.

17. SHREK THE HALLS
Shrek is terug en probeert in de stemming te komen die hoort bij deze tijd van het jaar. Nadat hij Fiona en de kinderen een kerst beloofd heeft die zijn nooit zullen vergeten, wordt hij gedwongen razendsnel zicht te verdiepen in de achtergrond van het kerstfeest.

18. JOYEUX NOEL
De Eerste Wereldoorlog woedt volop en maakt een eind aan het leven van talloze jonge mannen. Wanneer de Kerst aanbreekt, gebeurt er echter iets volkomen onverwachts. Soldatenleggen hun wapens leggen en vieren Kerst met elkaar.

19. MIRACLE ON 34TH STREET
Kris Kringle wordt door Macy's warenhuis ingehuurd als kerstman voor het kerstseizoen. Een gewetenloze schurkerige rivaal van Macy's stelt alles in het werk om het zo belangrijke en rijke warenhuis over te nemen. Daarnaast probeert hij ook Kris in diskrediet te brengen.

20. FROZEN
Deze film is echt niet alleen voor kinderen gemaakt. Ook wij kunnen genieten van een echte Disney Klassieker! Een land dat volledig in ijs en sneeuw is veranderd heeft één doel; het terugbrengen van de zomer.

Lady Bird
Regie: Greta Gerwig | Cast: Saoirse Ronan (Lady Bird), Laurie Metcalf (Marion), Tracy Letts (Larry), Lucas Hedges (Danny), Timothée Chalamet (Kyle), Beanie Feldstein (Julie), Jordan Rodrigues (Miguel), Odeya Rush (Jenna), e.a. | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2017

Wat wil ik later worden als ik groot ben? Je hebt mensen die hun graf instappen en het antwoord nog steeds niet hebben gevonden. Voor de een is van meet af aan duidelijk welke richting zijn of haar leven opgaat. En als het niet zo loopt als gedacht dan zorgen ze er wel voor dat ze bijsturen. Voor de ander blijft het een eeuwige zoektocht. Je zou kunnen stellen dat puber Lady Bird hier zo'n beetje tussenin zweeft. Maar mag je daar een ander de schuld van geven?

Rocket man
Regie: Dexter Fletcher | Cast: Taron Egerton (Elton John), Jamie Bell (Bernie Taupin), Richard Madden (John Reid), Bryce Dallas Howard (Sheila), Stephen Graham (Dick James), e.a. | Speelduur: 121 minuten | Jaar: 2019
https://youtu.be/WF5KHR19O7Y?feature=shared

Taron Egerton (Kingsman: The Secret Service, Sing) is Elton John in de nieuwe bioscoopfilm ROCKETMAN, een musical fantasy gebaseerd op het bijzondere verhaal over de legendarische artiest in het begin van zijn muziekcarrière. In de film komen de meest geliefde nummers van Elton John voorbij die worden gezongen door hoofdrolspeler Taron Egerton. ROCKETMAN vertelt het inspirerende verhaal over een small-town boy die uitgroeide tot een van de meest iconische personen uit de popcultuur.

Bohemian Rhapsody
Regie: Bryan Singer en Dexter Fletcher | Cast: Rami Malek (Freddie Mercury), Gwilym Lee (Brian May), Ben Hardy (Roger Taylor), Joseph Mazzello (John Deacon), Lucy Boynton (Mary Austin), Aidan Gillan (John Reid), Mike Myers (Ray Foster), e.a.| Speelduur: 134 minuten | Jaar: 2018

'Is this the real life? Is this just fantasy?' Het zijn de eerste twee zinnen van de bekendste hit van Queen, het bombastische, operateske Bohemian Rhapsody. De twee regels geven perfect het leven van de charismatische leadzanger Freddie Mercury weer, die voortdurende schipperde tussen het showbeest dat hij op het podium was en de twijfelende privépersoonlijkheid.

little sheep