Article monster

Interview Marlies

Heb jij altijd al meer willen weten over Marlies?
Lees dan snel verder!

door Yintel de Voogd

Stel je eens voor:
Ik ben Marlies, ik geef biologie aan vwo en havo vanaf de derde klas. En ik ben 36 jaar oud.

Wat zijn je hobby’s?:
Ik besteed veel tijd aan m’n konijnen, omdat je er goed voor moet zorgen, maar ook omdat ik dat gewoon super leuk vind natuurlijk. Ik doe nu sinds een tijdje krachttrainingen en speel graag bordspellen, zoals Andor en lobotomy, maar ook andere waarmee je makkelijk het hele weekend bezig bent.

Wat voor opleiding heb je gedaan? :
Vroeger vond ik biologie ook al leuk, ik wilde heel graag dieren redden en dierenarts worden. Dat is niet gelukt, ik heb de havo moeten doen en daarmee kan je helaas geen dierenarts worden. Daarom heb ik daarna het hbo gedaan, dan kan je als je het eerste jaar goed hebt afgerond doorstromen naar de universiteit en zou ik naar de universiteit van Utrecht kunnen om dierenarts te worden. Dit werd afgeschaft en toen heb ik gekozen om mijn hbo studie af te maken. Toen was ik dierenartsassistent.
Later ben ik door gaan studeren, omdat ik apen heel leuk vind, en toen ben ik daar een master in gaan doen. Maar daar is geen werk in te vinden, toen ben ik via via (en omdat je daar ook extra studie financiering voor kon krijgen) de docenten opleiding in Leiden gaan doen. En was ik ineens biologie docent geworden.

Hoe ben je bij het Marecollege gekomen? :
Er was een vacature en toen kwam ik hier. Het was niet dat ik perse op een vrije school wilde werken, mijn stage scholen waren allemaal reguliere scholen en ik vond de leerlingen heel leuk, maar het onderwijssysteem van de vrije school past beter bij mijn ideeën en idealen. Zelf zat ik niet op een vrijeschool, maar ik denk dat dat wel beter bij mij had gepast, dan een havo/vwo school.

Wat is het leukste aan docent zijn:
De leerlingen! Ik kan een hele dag praten over iets wat ik leuk vind en ik heb leerlingen die geïnteresseerd zijn in biologie.

Heb je een idool? :
Dr. Jane Goodall, een britse primatoloog (iemand die het gedrag van apen en half apen bestudeerd). Zij is de eerste die het gebruik van gereedschappen bij chimpansees heeft ontdekt. In die tijd dat zij studeerde was dat nog niet echt normaal voor vrouwen, en al helemaal niet om in het buitenland te doen. Zij was een van de eerste die dat deed en heeft heel veel voor dierenwelzijn betekent.

Ben jij weleens naar het buitenland geweest ivm studies?
Jazeker! Mijn master heb ik gedaan in Oxford. Ook heb ik geprobeerd al m’n stages in het buitenland te doen. Voor mijn hbo ben ik zes maanden naar Zuid Afrika gegaan. Daar heb ik met verschillende soorten apen gewerkt. Zoals bavianen, vervet apen en nachtaapjes. Ook voor mijn master heb ik twee en een halve maand in Indonesië gewoond.

Wat is jouw lievelings aap?
Dat vind ik erg moeilijk, maar de mooiste vind ik wel de red shanked douc, maar ze zijn zo erg bedreigd dat je een vergunning moet aanvragen om ze in het wild te zien. Die krijg je alleen als je ook daadwerkelijk onderzoek naar ze doet.

Je vind apen heel leuk, en konijnen ook, maar wat voor dier zou jij zijn?
Dan denk ik toch wel een konijn. Want ze kunnen heel goed chillen, maar ook heel vrolijk zijn. Om ze echt te begrijpen heb je wat meer geduld nodig. Ik denk dat ik daar wel bij pas.

Wat zijn jouw toekomstdromen?
Ik wil echt heel graag, samen met mijn vriend, nog de Kilimanjaro beklimmen, dat is de hoogste berg in Afrika. Dit is dan geen werk-toekomstdroom. Werk is belangrijk, want zo krijg je je geld binnen, maar het is niet alles. Ik wil zo veel mogelijk van de wereld zien en deze berg zeker.
Als kind was mijn droom om naar Zuid-Afrika te gaan, dat is gelukt. Daar ben ik er ook achter gekomen hoe bijzonder de Kilimanjaro en het gebied daaromheen is.

Stel je voor, je wint een miljoen euro, wat zou je ermee doen?
Een huis kopen, met veel land en dan dieren opvangen. Dieren die hulp nodig hebben, maar daar zijn konijnen een groot deel van, want veel mensen zijn ze zat na een jaar of twee en dan belanden ze bij het asiel, terwijl ze wel tien kunnen worden. De meeste van mijn konijnen komen ook uit het asiel. Nu heb ik Jivan en Malu. Maar ik heb er wel tien gehad.

Je hebt al gezegd dat je een konijn zal zijn als dier, maar stel je zou een dag wisselen met een mens, wie zou je dan zijn?
Ik ben best blij met wat ik tot nu toe doe, maar het lijkt mij ook is leuk om in een compleet andere cultuur te leven. Ik ben natuurlijk al wat langer in Indonesië geweest, maar je blijft een gast. Het lijkt mij ook heel bijzonder om in dat dorp te zijn geboren, opgegroeid en dat je echt weet dat je daar thuishoort. Qua land denk ik dat Zuid Afrika goed bij mij zou passen. Ik zou daar graag willen wonen als het wat veiliger zou zijn. Natuurlijk zou ik mijn vriend wel heel erg missen, want die zou niet meegaan.

Wat is jouw grootste angst?
Ik weet het niet. Er zijn weinig dingen waarvoor ik echt bang ben. Maar het zou wel echt zonde zijn als we het niet voor elkaar krijgen om de planeet beter achter te laten dan deze nu is.
Voor de dood ben ik niet bang, er is maar één ding dat zeker is, en dat is de dood, waarom zouden we daar dan bang voor zijn?!
Ik hoop dat er na de dood iets van je energie overblijft, misschien in de vorm van inspiratie voor anderen of als reïncarnatie, dat weet ik niet. Ik ben er ook niet echt mee bezig, meer om nu gewoon te leven en de aarde goed achter te laten.

Heb jij een motto/lijfspreuk?
Nou, ik probeer op een manier te leven waarop ik de wereld niet slechter achterlaat. Dan heb ik het over de aarde zelf; ik eet veganistisch, zodat er door mij zo minmogelijk dierenleed en negatief effect op de planeet is. Daarnaast probeer zo lang mogelijk te doen met m’n spullen, waardoor ik minder nieuwe spullen hoef te kopen.
Maar ik heb het ook over de personen zelf, en daar probeer ik voor te zorgen door hier zo positief mogelijk les te geven en rond te lopen.

Is er nog iets dat jij wil delen met de school?
Ik zou het fijn vinden als we met elkaar wat meer voor het gebouw en elkaar zorgen, dus als er iemand alleen zit, dat je daar dan naast gaat zitten, in plaats van doorlopen. Ook als er een jas op de grond ligt, dat je die dan ophangt en niet op gaat staan. Op die manier kan je elke dag wat positiefs doen, en ik denk dat je daar zelf ook veel positiever van wordt.

little sheep