Article monster

Interview Jaap

"Ik probeer leerlingen soms wel te stimuleren voor nieuwe dingen. Ik zie in elke leerling iets bijzonders".

Hoe zou u uzelf omschrijven in 3 woorden?

Als ik mijzelf zou moeten omschrijven in 3 woorden, zou ik flexibel, geïnteresseerd en speels gebruiken.

Waar bent u het meest trots op?

Ik ben het meest trots op dat ik mijzelf wel op elke plek snel kan aanpassen, dat komt ook doordat ik erg flexibel ben.

Is dat ook het geval bij klassen?

Jazeker. Wat ik vooral het leukste vind aan periode, is ondanks dat het een programma is, er ook veel ruimte is voor improvisatie. Als ik bijvoorbeeld zie dat er iets niet werkt, heb ik de ruimte om dat te verplaatsen en er iets anders voor in plaats te doen. Ik vind dat heel leuk om als het ware 180 graden te draaien van les.

Is dat ook de reden waarom u dit vak heeft gekozen?

Het grappigste is dat ik het niet heb gekozen. Ik kwam hier om te solliciteren als docent Engels. Er werd mij toen verteld over de functie mentor middenbouw die nog vrij moest komen. De rector Sander beschreef het vak, ik had er zelf nog nooit van gehoord. Ik wist zelf helemaal niets over de vrijeschool. En toen hij het beschreef, leek het mij eigenlijk veel leuker dan docent engels. Ik had wel Engels gestudeerd, maar eigenlijk vond ik het toen al veel leuker om periodelessen in de middenbouw te geven.

Op welke functie heeft u uiteindelijk gesolliciteerd?

Ik heb uiteindelijk op beide functies gesolliciteerd. Maar toen hadden ze een andere docent voor Engels gekozen en mij als periodedocent voor de middenbouw. Ik vind het prettig om mijn eigen keuze te kunnen maken. Dat vind ik ook erg leuk aan deze baan. Ik moet natuurlijk wel de benodigde lesstof geven, daar heb ik zelf voor gekozen, maar ik heb veel vrijheid in hoe ik de les geef.

Wanneer heeft u gesolliciteerd?

Aan het einde van vorig jaar heb ik gesolliciteerd, dit is dan ook mijn eerste jaar.

Hoe denkt u hoe leerlingen u zouden beschrijven?

Ik hoop dat ze mij beschrijven als een goede luisteraar en als een docent die hun problemen serieus neemt en die leerlingen ziet voor wat ze kunnen en niet voor wat ze moeten zijn.
Ik probeer leerlingen soms wel te stimuleren voor nieuwe dingen. Ik zie in elke leerling iets bijzonders. ik hoop dat leerlingen dat zien.

Hoe zou u uzelf omschrijven in het perspectief van een leerling?

Ik was de meest luie leerling van de school. Ik was eerst heel geïnteresseerd en stak altijd mijn vinger op in de klas. Alleen in de 2e klas bleef ik zitten. De docenten kregen mij maar niet aan het werk. Als ik er geen zin in had, dan deed ik het niet. Maar ik was geen vervelende leerling eigenlijk. Er stond op mijn rapport altijd wel dat ik een grappige leerling was, maar dat ze niet wisten wat ze met mij aan moesten, omdat ik niet werkte.

Heeft u daar nu spijt van?

Nee, ik heb daar geen spijt van. Ik ben namelijk nooit gemeen geweest tegen docenten. Waar ik wel spijt van heb, is dat mijn moeder het wel erg zwaar heeft gehad. Ze kon maar niet begrijpen waarom ik niks deed.

Heeft u een tip voor leerlingen die nu ook blijven zitten door onder andere corona bijvoorbeeld?

Aan die leerlingen wil ik dit graag meegeven: Ik ben begonnen op tweetalig onderwijs en ben blijven zitten in de 2e en daardoor uiteindelijk naar Havo gegaan. Uiteindelijk ben ik later wel geslaagd voor mijn VWO-diploma. Nu ik er als dertiger op terugkijk, is mijn hoofdgedachte: "Waar maakte ik mij in vredesnaam zo druk over. In het tempo dat jij het doet, is het goed genoeg". Niemand mag en kan bepalen hoe snel jij je school afmaakt. Dus relax en neem voldoende adem. Het komt allemaal wel goed. Ook als het een jaartje later wordt. Dit is juist de periode waarin je de minste verantwoordelijkheden hebt en dus geniet daar dan ook van, ook al lijkt het nu misschien een drama.

Heeft u huisdieren?

Nee, wel gehad. Ik ben zelf wel met honden opgegroeid. Ik heb sinds ik uit huis ben ook geen hond meer gehad. Want dat kan ik een hond niet aan doen. Ik zeg altijd als een hond niet tot je knieën komt, dan is het een kat. En ook werk ik, dus dan ben ik niet genoeg thuis. Als het aan mij lag, zou ik aan de school vragen of ik mijn hond mee kan nemen elke les. Maar volgens mij is daar een regel voor.

Zou u later dan veel honden nemen?

Ja, ik zou wel een horde aan grote Sint Bernard-honden willen later.

Bent u vegetariër ?

Nee, ik geloof wel in de cyclus van het leven. Ik geloof dat wij de hoeders van de natuur moeten zijn. Maar schaapherders bijvoorbeeld, eten ook hun eigen schapen op. Wel probeer ik zo weinig mogelijk plastic te gebruiken.

Bent u een stadsmens of meer een plattelandsmens?

Ik ben zelf wel echt een stadsmens. Ik hou gewoon van het stadsleven. Als ik een paar dagen naar het platteland ga, ben ik al na 1 of 2 dagen verveeld.

Zoals u weet komt de zomervakantie er bijna aan. Heeft u zelf vakantieplannen?

Ja, ik en mijn vriendin hebben net onze vakantieplannen veranderd, we gaan namelijk nu naar Portugal. En ik ga met vrienden naar Berlijn. Ook ben ik van plan om naar Frankfurt te gaan. Daar woont namelijk een goede vriend van mij.

Zo te horen vindt u op vakantie gaan erg leuk ?

Dat is nou grappig, ik hou absoluut niet van reizen. Veel mensen zeggen dat het om de reis gaat, maar het reizen vind ik zelf verschrikkelijk. Maar het is wel zo dat ik veel vrienden heb, verspreid over heel Europa. Dit kwam door mijn studietijd in Amsterdam. De reis heb ik er wel voor over. Zeker omdat ik vind dat je als docent erg hard moet werken en het is dan ook erg leuk om even te genieten.

En bent u dan een feestbeest of een losgeslagen tourist?

Ik ben zeker een feestbeest. Ik geef zelf niks om foto’s . Ik heb denk ik, bij wijze van spreken, in mijn hele leven maar 18 foto’s gemaakt en dan 2 waar ik zelf op stond. Als ik ergens ben wil ik het eten proeven, mensen leren kennen en bijvoorbeeld kijken waarom ze op een bepaalde manier dansen. Ik vind oude gebouwen zelf niet echt interessant. Ik was met een vriend in Azië en daar heb je veel tempels. Toen we twee tempels hadden gezien, waren wij het een beetje moe. Ik weet nog dat ik aan mijn vriend vroeg: “ Hebben we deze niet al gezien?” Maar toen bleek het een hele ander tempel te zijn geweest.
Voor mij is een reis en het land de mensen die er zich in bevinden. Ook vind ik dat eten een groot deel van iemands cultuur is. Je komt meer te weten over iemand als je samen aan het eten bent. Voor mij zit de magie van het leven in het samen optrekken met vrienden, samen lekker eten en een goed gesprek voeren.

Heeft u ook een lievelingseten?

Ik hou veel van stoofpot en zelfgemaakte nasi met kroepoek als bestek.

Interview Violet

Quote monster

“Ik laat me vaak inspireren door de dingen die ik tegenkom, zoals bijvoorbeeld in kringloopwinkels. Dat noem ik altijd schatzoeken. ”

Interview Violet van Houten:

Waarom bent u textieldocent geworden?

Ik ben textieldocent geworden, omdat ik er altijd al mee bezig was. Zelf deed ik ook al theatervoorstellingen en daar maakte ik dan ook eigen outfits voor. En ik vond het leuk. daar verdiepte ik me al snel in. Toen ik mijn papieren aan het halen was voor mijn docentschap, kwam Yolande Boermans (zij is ook textieldocent) op mijn opleiding langs. Daar vertelde ze over het Marecollege en dat daar textiel als vak wordt gegeven. Ik was meteen door het dolle heen en toen ben ik hier komen werken!

Hoelang zit u al in het onderwijs?

Oei, dat is een moeilijke vraag! Ik ben nu al vijf jaar op het Marecollege. Ik heb hier stage gelopen bij textiel. Als docent werk ik drie jaar.

Wat is het raarste dat u ooit hebt meegemaakt als docent?

Dat is een moeilijke vraag. Het zit zo: ik vind dingen niet snel raar (heb je misschien ook al aan me gemerkt). Ik heb wel soms dat ik een leerling een bijzonder dansje zie doen in de les, waar ik erg om moet lachen.
Maar nee, ik heb niet iets meegemaakt wat nou echt raar was, nog niet tenminste.

U heeft altijd mooie outfits aan. Heeft u die allemaal zelf gemaakt?

Dankjewel voor het compliment! Ik moet je wel eerlijk zeggen dat ik mijn outfits niet zelf maak. Dat doe ik pas de laatste tijd en als ik dan kleding maak, is het vaak erg artistieke kleding voor bijvoorbeeld theater of festivals. Maar ik stel wel bijzondere kostuums samen, ik ben meer een stylist. Het kleding maken, dat ben ik nog aan het leren.

Hoe komt u op de inspiratie voor die kleding?

Ik laat me vaak inspireren door de dingen die ik tegenkom, zoals bijvoorbeeld in kringloopwinkels. Dat noem ik altijd schatzoeken. Dat gevoel heb ik als ik een winkel zie: dan kom ik altijd iets bijzonders tegen. Dat is dan niet meteen een hele outfit, maar ik heb al meteen een plaatje in mijn hoofd waar ik het dan mee kan matchen. Ook vind ik het leuk om naar catwalks te kijken.

Wie is je idool in de modewereld?

Mijn idool is Iris van Herpen. Ik vind dat ze wel Nederlands trots is, omdat ze met 3D-geprinte dingen werkt en dat vind ik wel interessant. En verder Alexander McQueen. Maar ik vind Iris van Herpen er wel echt uitspringen. Ze gebruikt ook hele bijzondere technieken in haar kleding.

U vertelde dat u ook een eigen kledingwinkeltje heeft. Waar staat hij?

Ik woon samen met mijn beste vriendin en ze heeft ook veel kleding. Ook heeft ze net als ik ook een kringloopverslaving. We vinden het dan ook leuk om voor andere mensen iets te vinden. Dat liep op een gegeven moment erg uit de hand, dus toen besloten we om kleding te verkopen. Dan nodigen we enkele mensen uit en die krijgen dan een hele make-over. We zijn dan een soort van personal shoppers. Het is eigenlijk een winkel op uitnodiging. We hebben nog geen vaste plek.

Zou u een eigen kledingwinkel willen?

Ik zou graag een winkel of atelier willen hebben. En dat ik dan kostuums maak en daarnaast ook een kledingwinkel heb.

Hoeveel outfits heeft u in totaal?

Haha, dat is moeilijk! Ik zal het proberen te schatten. Ik heb laatst een groot deel van mijn kleding aan het toneel op school gedoneerd. Ik denk dat ik bij de jassen ongeveer veertig of vijftig heb gedoneerd en bij de schoenen rond de honderd, bij de broeken rond de vijftig en bij de blouses rond de 150. Dit combineer ik ook met de kleding van mijn beste vriendin. Wat ik er vooral leuk aan vind, is als vriendinnen van me een feestje hebben of een speciale gelegenheid en dat ze dan aan me vragen of ze mogen komen. Dan trek ik meteen alles uit de kast en dan gaan ze met twee volle tassen weg. Dan hebben ze een leuke avond. Dat vind ik denk ik het leukste, om het met anderen te delen.

Zijn er nog modetips die je wilt meegeven aan leerlingen? Of leraren?

Jazeker! Je moet goed kijken naar de kleurencombinatie. Sommige kleuren bijten elkaar en andere laten de andere kleur juist beter uitkomen. Bijvoorbeeld als je iets blauws in je haar hebt en dan ook dezelfde oogschaduw of nagels. Ook is het belangrijk om de vorm van je lichaam te benadrukken in je kleding. Ik vind dat altijd heel mooi staan.

Interview en fotografie door Bogalech Snijders

little sheep