Article monster

Interviews

Hier vind je de interviews van verschillende docenten, waaronder Amber, Violet, Thomas en Yaro.

Interview Amber

Quote monster

“Ik ben een half jaar in Zuid-Amerika geweest, en ik heb daar ook in Chili en Bolivia gewoond.”

Wat voor vak geef je, en ben je alleen mentor op school?

"Ik geef vooral periodeonderwijs, dus ik ben mentor van klas 7,1. Maar eigenlijk ben ik van origine aardrijkskundedocent en Zorg en Welzijn. Het vak Zorg en Welzijn draait bijvoorbeeld om praktische vaardigheden zoals koken en EHBO en verzorging. Echt super leuk om leerlingen daarin te begeleiden!"

Waarom ben je docent geworden?

"Dat is een goede vraag! Mijn eerste studie was docent aardrijkskunde, omdat ik dat vak echt heel interessant vond. Maar na een stage kwam ik erachter dat ik het lesgeven ook super leuk vond. Ik gaf les aan mijn oppaskindje tijdens mijn eerste stage, en elke keer als ik klaar was, voelde ik me gewoon helemaal opgeladen! Het onderwijs boeide me wel, maar het was vooral die energie van het lesgeven die me enthousiast maakte."

Kun je dingen noemen die veel mensen niet van je weten?

"Ja, ik ben vegetariër! Sinds mijn negende al, dus dat is inmiddels al 19 jaar. Ik besloot ermee te stoppen omdat ik het zielig vond, en nu is het zo normaal voor me dat ik niet anders weet. Verder ben ik een beetje een 'nerdje' als het gaat om stenen verzamelen. Ik heb echt een enorme collectie die ik overal ter wereld heb opgehaald. Ik vind het heerlijk om ze te verzamelen en te bekijken."

Ben je op veel plekken geweest?

"Ja, ik ben een half jaar in Zuid-Amerika geweest, en ik heb daar ook in Chili en Bolivia gewoond. Ik spreek een beetje Spaans daardoor. Ik heb echt prachtige plekken gezien, zoals de jungle van Colombia. Het was een magische ervaring met apen, exotische bloemen, regen, en watervallen! En verder ben ik ook in IJsland, Bolivia, Peru, Marokko, en veel landen in Europa geweest. Daarnaast heb ik een tijdje in Berlijn gewoond. ”

Er zijn veel scholen. Waarom heb jij voor de vrijeschool gekozen?

"Dat is eigenlijk een interessante vraag! Ik was altijd al nieuwsgierig naar de vrijeschool, maar ik had er nooit zelf lesgegeven of er op gezeten. Ik wilde weten wat een vrije school nu écht zo bijzonder maakt. Toen ik verhuisde, zocht ik een nieuwe baan dicht bij mijn huis, en toen dacht ik: dit is het moment om het uit te proberen! Wat me in het reguliere onderwijs niet helemaal beviel, was het strikte systeem en de manier waarop we lesgaven. Hier, op de vrije school, merk ik dat de focus echt ligt op de leerling en hoe je lesgeeft, en dat vind ik geweldig. Dit is pas mijn eerste jaar, dus ik ben nog volop aan het ontdekken!"

Ga je vaak met plezier naar je werk? En zijn er dagen dat je geen zin hebt?

"Tot nu toe moet ik zeggen dat ik altijd wel met plezier ga. Er was één dag, na de kerstvakantie, dat ik even niet zo veel zin had. Die vakantie had ik echt nodig, lekker met familie en vrienden, even bijkomen!"

Wat maakt je een goede/slechte docent?

"Ik denk dat mijn kracht ligt in mijn eerlijkheid en creativiteit. Ik ben open naar de leerlingen en luister goed naar wat ze nodig hebben. Doordat ik mezelf openstel, doen zij dat ook, en dat creëert een fijne, eerlijke sfeer in de klas. Ik denk dat je op die manier echt veel kunt bereiken!"

Hoe ziet je ideale vrije dag eruit?

In de ochtend zou ik lekker vroeg opstaan, heerlijk wandelen op het strand aan zee, het liefste ooit met een eigen hondje, en daarna ergens ontbijten/lunchen. Mijn ideale dag eindigt met lekker koken voor vrienden, gezellig samen eten en borrel! OF op vakantie heerlijk in een klein tentje wakker worden met een kopje thee ergens in de bergen"

Hoe ziet jouw ideale school eruit?

"Mijn ideale school zou niet alleen bestaan uit traditionele lokalen. Ik stel me voor dat er veel grotere, open ruimtes zijn, met allerlei praktische werkplekken waar je echt iets leert door het te doen. Denk aan een kookhoek, een naaihoek, een tuin, en een werkplaats voor houtbewerken, solderen, lassen, elektra etc. Ik vind het belangrijk dat leerlingen kunnen ervaren wat ze leren, zodat ze later zeggen: ‘Hé, dit heb ik echt gehad in mijn schooltijd, en dit gebruik ik nu in mijn dagelijks leven!’"

Als je een ander beroep zou kiezen, wat zou je kiezen, en waarom?

"Ik denk dat ik wel chef-kok zou willen zijn! Ik kom uit Nijmegen en heb daar in de horeca gewerkt. Koken is altijd een grote passie van me geweest, en het lijkt me geweldig om die creativiteit in de keuken kwijt te kunnen. OF boswachter, voordat ik hier kwam werken wilde ik graag de opleiding tot boswachter gaan volgen."

Waarom ben je van de horeca naar het onderwijs gegaan?

"De horeca is leuk, maar het heeft ook z’n nadelen. Je werkt vaak als iedereen vakantie heeft, terwijl je vrienden in het onderwijs lekker in de vakantieperiode kunnen genieten. Ook verdiende ik niet zo goed, en ik miste wat diepgang. Lesgeven gaf me die vervulling, en ik merkte dat ik het heel erg leuk vond! Daarom heb ik de overstap gemaakt."

Als je overal heen zou kunnen gaan, waar zou je heen gaan?

"Als ik overal heen zou kunnen, dan zou ik graag naar een andere planeet gaan, bij voorkeur buiten ons zonnestelsel. Mars lijkt me bijvoorbeeld heel interessant. Ik zou ook graag de grootste vulkaan ter wereld willen zien, gewoon om het te ervaren!" Maar om even realistisch te blijven, als ik nu ergens anders heen zou moeten gaan om te wonen zou dat denk ik Zermatt in Zwitserland zijn. Mijn favoriete berg, de Matterhorn ( ja, ja, die berg van de Tobblerone) en een auto vrij dorp. Geweldige mooie bergen en in de winter lekker snowboarden.

Wat is je favoriete chocolaatje?

"Dat is zeker Côte d'Or, hazelnoot praline! Echt mijn favoriete chocolade."

Wat doe je om je voor te bereiden op je lessen?

"Ik maak altijd zelf een periodeschrift om goed voorbereid te zijn. Dat helpt me om de stof gestructureerd over te brengen en de leerlingen optimaal te ondersteunen. Ik kom er dan vooral ook achter hoeveel tijd het allemaal kost wanneer ik het maak."

In welk vak was jij zelf het beste op school?

"Dat was muziek! Ik speelde klarinet en vond muziek altijd geweldig. Het was voor mij dan ook een beuwste keuze dat ik het vak muziek koos als eindexamenvak, voordat ik aardrijkskunde heb gekozen om te studeren, wilde ik graag naar het conservatorium. Ik maakte veel muziek in mijn vrije tijd, en dat gaf me veel voldoening."

Welke periode zou je nog willen geven?

"Ik zou alles met aardrijkskunde wel willen geven! Maar ik vind kooklessen en tuinlessen ook heel leuk. Buiten bezig zijn, bijvoorbeeld met tuinieren of sport, lijkt me superleuk om te doen, ook al weet ik zelf niet zo veel van sport en het menselijk lichaam. Maar het lijkt me een geweldige uitdaging!"

Interview door Eveline en Melaniia uit de 7de klas

Interview Yaro

Quote monster

“Ik vind het heel leuk om te wandelen en in de natuur te zijn. Vaak ga ik dan op zoek naar kleine schatkistjes. ”

Kun je jezelf even voorstellen voor de leerlingen die nog geen les van jou hebben gehad?

Ik ben Yaro, ik ben docent scheikunde en mentor van 8A, dus ik heb veel contact met leerlingen uit veel verschillende klassen.

Wat zijn je hobby’s en interesses?

Ik vind het heel leuk om te wandelen en in de natuur te zijn. Vaak ga ik dan op zoek naar kleine schatkistjes. Dat heet geocachen. Je gebruikt een app om te kijken waar de kistjes zijn. Altijd als ik ergens ben probeer ik ze te vinden.
Vaak doe ik dat samen met mijn vriendin. Zelf kom ik uit Oekraïne en zij is ook van Oekraïense afkomst. Ze woont nu nog niet zo lang in Nederland en ze vindt het daarom nog wel spannend.
Ook hou ik van zingen en doe ik vaak karaoke. Ik luister heel veel muziek; mijn favoriete genres zijn folk metal en muziekparodieën (zoals Weird Al Yankovic). En natuurlijk speel ik ook veel op mijn ukulele!

Waarom ben je eigenlijk naar Nederland verhuist?

Dat was al heel lang geleden. Mijn vader had hier werk gevonden als programmeur en daarom verhuisden we. Ik was toen bijna acht jaar.

Heb je nog een mooi verhaal van je jeugd in Oekraïne?

Ik weet nog goed hoe het daar op de school was. Ik zat op een Oekraïens-talige school en op de eerste schooldag moesten we allemaal in grote parades staan. De nieuwe klassen kwamen één voor één naar voren iedereen moest marcheren met een vlag van zijn eigen klas. Iedereen had ook echt uniforms aan en je moest in de les als de docent binnenkwam allemaal meteen gaan staan naast je tafeltje.
Je mocht pas gaan zitten als de docent dat zei. Een beetje alsof je in het leger zat.
Lang heb ik het daar niet volgehouden, na drie maanden verhuisden we naar Nederland.

Was je op school een beetje een goede leerling?

Op school deed ik het prima. Mijn ouders moesten er wel aan wennen dat het ook gewoon oké is om bijvoorbeeld een 6 te halen, want in Oekraïne krijg je in plaats van een cijfer van 1 tot en met 10 een cijfer van 1 tot en met 5, dan heb je dus maar 5 verschillende cijfers. Als je dan niet een 5 haalde, was je een loser.
Uiteindelijk is het me gelukt om het gymnasium te doen in Almere, waar ik ben opgegroeid. Ik had veel vrije tijd en ik hoefde niet zo veel huiswerk te maken. Het lukte mij om voor alles voldoendes te halen, zonder dat mijn ouders boos werden.

Was je altijd al geïnteresseerd in scheikunde?

Ik wist nog niet heel goed wat ik later ging doen met mijn leven. Ik wilde altijd al wel iets met wetenschap gaan doen, maar ik wist niet precies wat.
Scheikunde is eigenlijk het midden tussen natuurkunde, biologie en wiskunde. Je hebt het eigenlijk altijd wel een beetje nodig, daarom ben ik uiteindelijk scheikunde gaan studeren.

Was je al lang van plan om docent scheikunde te worden of had je eerst andere plannen?

Eerst was ik van plan om doctor te worden in scheikunde en veel te gaan schrijven en zo, maar op universiteit sloot ik me aan bij een groepje studenten die iets gaafs deden, namelijk stichting Rino.
Stichting Rino was een groep studenten die langsreed op scholen om een show te geven en dingen te laten zien met vloeibare stikstof. Vloeibare stikstof is heel vet, het is heel koud en eigenlijk gewoon vloeibare lucht. Je kunt er hele gave proefjes mee doen.
Ik heb 10 jaar lang gestudeerd en bij stichting Rino gezeten, waardoor ik in heel veel verschillende scholen in Nederland kwam en ik vond het eigenlijk wel gaaf om zo’n groep mensen te hebben die naar je luisteren. Dat is een beetje hoe ik erbij ben gekomen om docent te worden.

Ging je meteen hier op school werken?

Dit was de eerste school waar ik echt ging werken. Daarvoor had ik wel andere stages in Gouda en Rotterdam gedaan.

Als je voor één dag een ander beroep mocht hebben, wat zou dat dan zijn?

Gek genoeg denk ik dat het antwoord zou liggen in bouwkunde of iets waarbij ik een huis zou gaan bouwen of iets dergelijks. Het lijkt me leuk om met mijn handen iets groots te maken. Dat zou een huis kunnen zijn of misschien iets binnen het gebouw, zoals het designen van het interieur. Tafels maken voor mensen lijkt me ook wel leuk. Een beetje bouwen en ontwerpen eigenlijk. Ik vind het heel interessant om dat op huisniveau te doen, maar bijvoorbeeld een IKEA kast in elkaar zetten vind ik ook heel leuk.

Als je op dit moment ergens op de wereld heen zou kunnen teleporteren, waar zou je dan heen gaan?

Ik denk dat ik naar Japan zou gaan, want het is net dat ene korte stukje jaar waarin daar de Sakura bloeit en ik ben er nog nooit geweest.

Wat staat er nog op je bucketlist?

Ik wil veel verschillende geocaches in verschillende landen vinden. Ik wil ook naar Madeira gaan dat is een heel mooi eiland dat bij Portugal hoort, en ik wil heel graag naar Nottingham in groot Brittannië. Daar staat een soort hoofdkwartier van Warhammer. Dat is dat poppetjes, dat ik ook hier op school schilder. Naar
Nottingham gaan is een soort heilige tocht voor mensen die dat doen.

Hoe denk je dat je leven eruitziet over 10 jaar?

Over tien jaar woon ik waarschijnlijk nog wel in Leiden en misschien werk ik ook nog wel op deze school, maar ik heb dan naast een leger kinderen op school om te doen wat ik zeg, ook nog een leger kinderen thuis om te doen wat ik zeg.

Als je een dier zou zijn, welk dier zou dat zijn?

Ik zie mezelf altijd als een dwerghamster. Ik denk dat dat ook mijn Patronus is. Het lijkt me heel leuk dat je dan in plaats van een hert of zo een klein vrolijk beestje ziet wegvliegen. Kleine knaagdieren zijn echt mijn spirit animals. Ik heb thuis ook ratjes.

Als laatste iets die veel mensen zich afvragen, wat is nou het verhaal met de avocado?

Toen ik hier kwam werken kreeg ik een avocadopluche van een leerling en dat vond ik leuk om in de klas te zetten. Ik heb hem ook een naam gegeven; Toasty.
Er is nog wel een andere verbinding tussen avocado’s en scheikunde. In de scheikunde heb je het getal van avogadro, dat zegt iets over de hoeveelheid van deeltjes die we kunnen meten en avogadro lijkt gewoon heel erg op avocado.
Toen ik mentor ben geworden hebben we Toasty meegenomen als de klassenmascotte van 8a en dat is hij nog steeds.

Interview door Noam en fotografie Sepp en Milou

Interview Thomas

Hoe lang werk je al op het Marecollege en hoe ben je hier terecht gekomen?

Ik werk hier nu 2 jaar. Vorig jaar ben ik als mentor begonnen van 7B en daarvoor was ik invaller. Toen vroeg Joost aan mij of ik mentor wilde worden, toen zei ik, ‘dat lijkt me wel leuk’. De volgende dag werd ik aangesproken door de directie en die vroeg of ik het jaar daarna zou willen beginnen als mentor van 7B.
Via een uitzendbureau ben ik 2 jaar geleden als invaller gekomen, hier op school. Ik mocht periodeles invallen. Ik had geen idee wat dat was natuurlijk. ‘Nou, dat is het eerste uur les, bepaald onderwerp, vrijeschool.’ zeiden ze. Dat leek mij een ontzettend leuke ervaring, dus zo ben ik hier als invaller terecht gekomen. En de vrijeschool vind ik nu echt iets waar ik blij van word, prachtige manier van onderwijs, terwijl ik het daarvoor helemaal niet kende!

Jij hebt gestudeerd als geschiedenisdocent, waarom vond je dat interessant?

Ik vind de verhalen van vroeger gewoon fantastisch. Ik vond geschiedenis in het begin ook al geweldig. Ik leerde vroeger nooit voor geschiedenis en toch had ik een 9.4 voor mijn eindexamen. Helaas was dat niet het hoogste cijfer van de klas, dat vond ik heel jammer. Ik zou heel graag een keer geschiedenis willen geven op deze school, maar Ane Pieter is zo’n goede docent!

Heb je een droombaan, behalve docent zijn?

Ik zou heel graag als diplomaat aan de slag gaan, dan ben je bezig met de relatie tussen verschillende landen. Dus dan zit je ergens in een ander land of je bent bezig met gesprekken met andere landen en dan zorg je ervoor dat bijvoorbeeld Nederland en Japan vriendjes blijven. Of Nederland en Duitsland. Dat lijkt me heel erg gaaf, om mij in te zetten voor een betere wereld op die manier. En in te zetten voor Nederland. Ik denk dat ik dat nooit zal halen, maar dromen zijn altijd goed om te houden.

Hoe denk jij over papieren agenda’s en het telefoonverbod?

Ik ben een groot voorstander van papieren agenda’s, ik heb er zelf ook één. Veel mensen gebruiken hun agenda op hun telefoon, vind ik ook een mooie manier van wat er tegenwoordig allemaal kan. Het nadeel is dat de batterij natuurlijk leeg gaat. Soms mag je van je docent je telefoon niet opladen en dan heb je geen agenda meer. Bovendien, als je schrijft, kun je woorden veel beter onthouden.
Het verbod op telefoons, ik denk dat veel kinderen die deze krant lezen er tegen zijn, maar ik niet. Het zorgt voor veel afleiding en als Nederland daarvoor kiest dan is daar niks aan te doen. Het is natuurlijk fijn als je hem wel bij je hebt op de heen- en terugweg van school, omdat er iets kan gebeuren. Op school moet je hem dan inleveren denk ik, misschien bij je mentor of bij de ingang. Magister hoef je niet per se de hele dag te bekijken, want er hangt een scherm bij de receptie. Ik heb al gezegd dat ze dan wel meer schermen op moeten hangen, anders moet je helemaal naar dat scherm lopen om het even te checken.

Vier je kerst thuis?

Ik woon niet meer bij mijn ouders, maar ik vier kerst met mijn huisgenoten. Ik woon met drie andere jongens in Leiden. Heel veel leerlingen weten waar ik woon, de optocht bij Leidens Ontzet loopt daar langs, dus dan zien ze mij weleens in het raamkozijn zitten. Ik vier ook kerst met mijn familie aan mijn moeders kant en met de familie aan mijn vaders kant. Dus dat is altijd heel gezellig. Dan gaan we met z’n allen eten en dansen.

Heb je nog geheimen die vanaf nu geen geheimen meer zijn?

Nou, ik ben echt verslaafd… aan die witte Oreo-koekjes. Van die ronde witte koekjes met chocola eromheen, heerlijk! Het gebeurt niet vaak dat ik géén pakje Oreo mee neem met boodschappen doen.
Ook heb ik wel een grote liefde! Maar die persoon vindt mij niet zo leuk helaas… misschien hoop ik daarom op een kerstwonder!

Interview door Sepp Weers en fotografie en bewerking door Milou Wallaart.

Interview Marlies

door Yintel de Voogd

Stel je eens voor:
Ik ben Marlies, ik geef biologie aan vwo en havo vanaf de derde klas. En ik ben 36 jaar oud.

Wat zijn je hobby’s?:
Ik besteed veel tijd aan m’n konijnen, omdat je er goed voor moet zorgen, maar ook omdat ik dat gewoon super leuk vind natuurlijk. Ik doe nu sinds een tijdje krachttrainingen en speel graag bordspellen, zoals Andor en lobotomy, maar ook andere waarmee je makkelijk het hele weekend bezig bent.

Wat voor opleiding heb je gedaan? :
Vroeger vond ik biologie ook al leuk, ik wilde heel graag dieren redden en dierenarts worden. Dat is niet gelukt, ik heb de havo moeten doen en daarmee kan je helaas geen dierenarts worden. Daarom heb ik daarna het hbo gedaan, dan kan je als je het eerste jaar goed hebt afgerond doorstromen naar de universiteit en zou ik naar de universiteit van Utrecht kunnen om dierenarts te worden. Dit werd afgeschaft en toen heb ik gekozen om mijn hbo studie af te maken. Toen was ik dierenartsassistent.
Later ben ik door gaan studeren, omdat ik apen heel leuk vind, en toen ben ik daar een master in gaan doen. Maar daar is geen werk in te vinden, toen ben ik via via (en omdat je daar ook extra studie financiering voor kon krijgen) de docenten opleiding in Leiden gaan doen. En was ik ineens biologie docent geworden.

Hoe ben je bij het Marecollege gekomen? :
Er was een vacature en toen kwam ik hier. Het was niet dat ik perse op een vrije school wilde werken, mijn stage scholen waren allemaal reguliere scholen en ik vond de leerlingen heel leuk, maar het onderwijssysteem van de vrije school past beter bij mijn ideeën en idealen. Zelf zat ik niet op een vrijeschool, maar ik denk dat dat wel beter bij mij had gepast, dan een havo/vwo school.

Wat is het leukste aan docent zijn:
De leerlingen! Ik kan een hele dag praten over iets wat ik leuk vind en ik heb leerlingen die geïnteresseerd zijn in biologie.

Heb je een idool? :
Dr. Jane Goodall, een britse primatoloog (iemand die het gedrag van apen en half apen bestudeerd). Zij is de eerste die het gebruik van gereedschappen bij chimpansees heeft ontdekt. In die tijd dat zij studeerde was dat nog niet echt normaal voor vrouwen, en al helemaal niet om in het buitenland te doen. Zij was een van de eerste die dat deed en heeft heel veel voor dierenwelzijn betekent.

Ben jij weleens naar het buitenland geweest ivm studies?
Jazeker! Mijn master heb ik gedaan in Oxford. Ook heb ik geprobeerd al m’n stages in het buitenland te doen. Voor mijn hbo ben ik zes maanden naar Zuid Afrika gegaan. Daar heb ik met verschillende soorten apen gewerkt. Zoals bavianen, vervet apen en nachtaapjes. Ook voor mijn master heb ik twee en een halve maand in Indonesië gewoond.

Wat is jouw lievelings aap?
Dat vind ik erg moeilijk, maar de mooiste vind ik wel de red shanked douc, maar ze zijn zo erg bedreigd dat je een vergunning moet aanvragen om ze in het wild te zien. Die krijg je alleen als je ook daadwerkelijk onderzoek naar ze doet.

Je vind apen heel leuk, en konijnen ook, maar wat voor dier zou jij zijn?
Dan denk ik toch wel een konijn. Want ze kunnen heel goed chillen, maar ook heel vrolijk zijn. Om ze echt te begrijpen heb je wat meer geduld nodig. Ik denk dat ik daar wel bij pas.

Wat zijn jouw toekomstdromen?
Ik wil echt heel graag, samen met mijn vriend, nog de Kilimanjaro beklimmen, dat is de hoogste berg in Afrika. Dit is dan geen werk-toekomstdroom. Werk is belangrijk, want zo krijg je je geld binnen, maar het is niet alles. Ik wil zo veel mogelijk van de wereld zien en deze berg zeker.
Als kind was mijn droom om naar Zuid-Afrika te gaan, dat is gelukt. Daar ben ik er ook achter gekomen hoe bijzonder de Kilimanjaro en het gebied daaromheen is.

Stel je voor, je wint een miljoen euro, wat zou je ermee doen?
Een huis kopen, met veel land en dan dieren opvangen. Dieren die hulp nodig hebben, maar daar zijn konijnen een groot deel van, want veel mensen zijn ze zat na een jaar of twee en dan belanden ze bij het asiel, terwijl ze wel tien kunnen worden. De meeste van mijn konijnen komen ook uit het asiel. Nu heb ik Jivan en Malu. Maar ik heb er wel tien gehad.

Je hebt al gezegd dat je een konijn zal zijn als dier, maar stel je zou een dag wisselen met een mens, wie zou je dan zijn?
Ik ben best blij met wat ik tot nu toe doe, maar het lijkt mij ook is leuk om in een compleet andere cultuur te leven. Ik ben natuurlijk al wat langer in Indonesië geweest, maar je blijft een gast. Het lijkt mij ook heel bijzonder om in dat dorp te zijn geboren, opgegroeid en dat je echt weet dat je daar thuishoort. Qua land denk ik dat Zuid Afrika goed bij mij zou passen. Ik zou daar graag willen wonen als het wat veiliger zou zijn. Natuurlijk zou ik mijn vriend wel heel erg missen, want die zou niet meegaan.

Wat is jouw grootste angst?
Ik weet het niet. Er zijn weinig dingen waarvoor ik echt bang ben. Maar het zou wel echt zonde zijn als we het niet voor elkaar krijgen om de planeet beter achter te laten dan deze nu is.
Voor de dood ben ik niet bang, er is maar één ding dat zeker is, en dat is de dood, waarom zouden we daar dan bang voor zijn?!
Ik hoop dat er na de dood iets van je energie overblijft, misschien in de vorm van inspiratie voor anderen of als reïncarnatie, dat weet ik niet. Ik ben er ook niet echt mee bezig, meer om nu gewoon te leven en de aarde goed achter te laten.

Heb jij een motto/lijfspreuk?
Nou, ik probeer op een manier te leven waarop ik de wereld niet slechter achterlaat. Dan heb ik het over de aarde zelf; ik eet veganistisch, zodat er door mij zo minmogelijk dierenleed en negatief effect op de planeet is. Daarnaast probeer zo lang mogelijk te doen met m’n spullen, waardoor ik minder nieuwe spullen hoef te kopen.
Maar ik heb het ook over de personen zelf, en daar probeer ik voor te zorgen door hier zo positief mogelijk les te geven en rond te lopen.

Is er nog iets dat jij wil delen met de school?
Ik zou het fijn vinden als we met elkaar wat meer voor het gebouw en elkaar zorgen, dus als er iemand alleen zit, dat je daar dan naast gaat zitten, in plaats van doorlopen. Ook als er een jas op de grond ligt, dat je die dan ophangt en niet op gaat staan. Op die manier kan je elke dag wat positiefs doen, en ik denk dat je daar zelf ook veel positiever van wordt.

Interview Ruth Tapia Montanares

Quote monster

“Ik ben naar Nederland verhuisd voor de liefde.”

Kan je jezelf beschrijven in 4 woorden?
Als ik vier woorden zou moeten kiezen, zijn dat dan denk ik: avontuurlijk, sociaal, simpel en positief.

Waarom ben je naar Nederland verhuisd?
Ik ben naar Nederland verhuisd voor de liefde. Ik heb een Nederlandse vriend. In het begin had ik natuurlijk nog geen plan, daarom heb ik een studie gekozen. Ik vond dat liefde niet mijn enige reden kon zijn, maar het was wel mijn echte reden.

Wat is het grootste cultuurverschil tussen Chili en Nederland?
Het grootste verschil is denk ik dat iedereen hier zo direct is. Met goede en slechte dingen. Mensen zeggen gewoon wat ze denken. In Chili moet je gewoon denken en niks zeggen.

Hoe was je als leerling?
Op de basisschool was ik een erg goede leerling, maar op de middelbare school wou ik juist een beetje de andere kant ontdekken. De minder goede kant. Ik was wel een goede leerling, maar minder enthousiast en ik had niet de allerhoogste cijfers

Welk dier zou je willen zijn?
Ik zou een vogel willen zijn. Dan kan ik overal naartoe vliegen. Naar warm weer of naar het gezellige koude weer. Wat ik wil.

Wat zijn je hobby’s?
Ik hou van reizen, dus daar spaar ik veel geld voor. Ik hou ook van dansen en alles wat met kunst te maken heeft, zoals musea en voorstellingen. Daar krijg ik heel veel voor terug.

Wat vind je zo leuk aan lesgeven?
Ik vind het fantastisch, want dan doe ik iets, waarmee ik heel verschillende typen mensen kan bereiken. Daardoor moet ik ook verschillende manieren gebruiken om iedereen te bereiken. Ik doe dus ook niet de hele tijd hetzelfde. Ik moet mezelf de hele tijd blijven ontdekken en ontwikkelen om andere mensen te bereiken.

Waarom heb je voor Engels gekozen?
Omdat je door Engels veel verschillende mensen uit verschillende landen kunt bereiken. Dat was mijn belangrijkste reden. Door Engels kan je meer dingen studeren en ontdekken en reizen.

Kan je ook nog andere talen spreken?
Ja, Spaans en een beetje Portugees, een beetje Italiaans en een beetje Duits.

Wat is je favoriete film of serie?
Een van mijn favoriete films is wel the notebook, want het is erg romantisch.

En je favoriete muzieknummer?
Dat hangt af van mijn stemming. Soms kan het this girl is on fire zijn, maar het kunnen ook nog heel veel andere nummers zijn.

Hoe ziet je leven er over tien jaar uit, denk je?
Over tien jaar is mijn leven in een ander land met een andere taal. Met veel nieuwe uitdagingen. In ieder geval heel anders.

Quote monster

“Ik zou een vogel willen zijn. Dan kan ik overal naartoe vliegen. Naar warm weer of naar het gezellige koude weer. Wat ik wil.”

Interview Vincent van der Hoeven

Quote monster

“Gelukkig worden vind ik niet echt een missie in het leven. Een zinvol leven leiden, een beter mens worden en goed zijn voor jezelf en anderen, vind ik veel belangrijker.”

Dag Vincent! Zou je wat over jezelf willen vertellen?
‘Nou, ik ben Vincent van der Hoeven, 45 jaar, geboren in Leiderdorp en getogen in Leiden en Zoeterwoude-Dorp. Ik heb een mediastudie gedaan in Amsterdam en geschiedenis in Leiden en ben op mijn 30ste begonnen met werken bij het Marecollege, waar ik nu geschiedenis geef. Mijn hobby was boksen, maar na een armblessure ben ik gaan fitnessen om te revalideren. Dat leek me heel saai, maar nu fitness ik vijf dagen per week. Verder kook ik en ben ik ook erg gek van films, muziek en lezen. En geschiedenis natuurlijk.’

Stel, u bezit een tijdmachine. Naar welke tijd zou u reizen?
‘Er is 1 tijdvak de me enorm interesseert. Dat is de 19e eeuw. In die eeuw is er zoveel veranderd, ik zou dan graag in Londen willen rondlopen bijvoorbeeld. Niet om iemand te ontmoeten, maar gewoon om te zien hoe het was. Waar ik ook onwijs nieuwsgierig naar ben, is hoe het leven in bijvoorbeeld het oude Rome zou zijn geweest.’

U heeft vroeger zelf ook op het Marecollege gezeten. Hoe was dat?
‘Tja, om eerlijk te zijn vond ik de middelbare school geen geweldige tijd, maar dat lag ongetwijfeld vooral aan mij. Ik was een erg luie leerling en ik was overal in geïnteresseerd, behalve in schoolzaken. Wel had ik veel plezier in de klas en had goed contact met sommige docenten, waaronder Han van Ouwerkerk. Mijn klas zat vol met herrieschoppers, dus toen mijn klas naar het Marecollege kwam, werden de docenten gewaarschuwd dat ‘het Romeinse legioen’ eraan kwam. We waren aardig wild.’

En u bent nu leraar hier, hoe vindt u dat?
‘Nou, ik zal zeggen dat ik al sinds mijn eerste werkdag fluitend naar mijn werk ga en ik heb heel veel verschrikkelijk werk gedaan! Ik heb bijvoorbeeld op vijf kantoren gewerkt, dat vond ik het allerergste, maar ook in de horeca en de bouw. Dat was best leuk. Het leukste aan het leraarschap is dat ik me nooit verveel. Het is een hele diverse baan en ik hou er van om orde te brengen in chaos. Het werken met jongeren, zoals het lesgeven zelf en lz-gesprekken voeren, vind ik het allerleukst, maar de lange vergaderingen wel wat minder.’

Herinnert u zich nog veel van toen u klein was?
‘Nee, niet echt. Ik weet wel dat ik er erg tegenop zag om naar de middelbare school te gaan, ik vond de lagere school namelijk geweldig. Lezen en tv kijken deed ik het liefst. Sporten niet, ik ben pas na mijn dertigste sportief geworden. Als ik thuis niet in mijn eentje speelde, was ik vaak bij vriendjes te vinden, vooral bij een jongen wiens familie een groot stuk land bezat. Daar speelden we oorlogje en bouwden we hutten. Ik ben nog steeds bevriend met hem.’

Houdt u van muziek?
‘Ja, ik hou erg van muziek. In alle genres, behalve housemuziek en Hiphop, ook al ben ik daar wel mee opgegroeid. Vroeger had ik veel met Seattle Rock en nu meer met Jazz en klassieke muziek. Er is nu één nummer dat ik gewoon niet mijn hoofd uit kan krijgen, het heet ‘Moonage Daydream’ van David Bowie, een van mijn favoriete muzikanten. Ik vind dat zo’n briljant nummer, dat is echt een aanrader!’

Als u een dier zou kunnen zijn voor 1 dag, wat zou dat dan zijn?
‘Sowieso een vogel. Een havik. Dat zijn de dieren die het beste kunnen zien. Ik weet niet hoe haviken leven, maar als ik er een zou zijn, zou ik in een groot bos willen zitten, denk ik. Ik hou namelijk erg van de natuur. Ik zou dan van alles willen doen en zien dat wij mensen niet kunnen.’

Er is een onverwachte aanval van zombies! Hoe overleeft u?
‘Nou, als er zombies komen, en dit bewijst eigenlijk elke zombieserie, moet je natuurlijk het meest bang zijn voor je medemens. Mijn eerste prioriteit zou dus wapens zijn. Het zou dan ook zomaar kunnen dat ik andere mensen moet gaan overvallen, maar ja, je gaat toch voor jezelf. Wel zou ik medestanders vinden… een groep vormen. Ja, zo zou ik het doen, ja!’

Waar bent u nou echt trots op?
‘Ik ben een avontuur aangegaan in het buitenland. Ik heb een bouwval gekocht dat ik nu aan het opknappen ben. Maar als het over mijn persoonlijke leven gaat, ben ik er trots op dat ik en mijn kijk op het leven erg zijn veranderd in de afgelopen 5 jaar. Dat vind ik nog veel belangrijker dan dat huis. Jezelf veranderen is lastig en is eigenlijk ook heel weinig mensen gegund.’

Je hebt 3 wensen, hoe ga je ze besteden?
‘Nou ja, ik zou wel wensen dat mijn familie, vrienden en ikzelf nog heel lang gezond mogen zijn en dat ik voor de rest van mijn leven dat soort mensen om me heen mag hebben. Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht, maar het leven is best kort. Mensen zijn natuurlijk veel belangrijker dan geld of bezittingen. Meer heb ik niet nodig.’

Wat is jouw idee van het ideale leven?
‘Mijn ideale leven is dat ik op mijn stuk land in Hongarije een beetje op de veranda kan zitten lezen, een beetje hout hakken, koken, tuinieren en dat ik het hele jaar familie en vrienden op bezoek kan hebben en zo. Je moet in ieder geval aan de gang blijven. Mensen die beweren dat ze de rest van hun leven op het strand willen zitten met een cocktail, beseffen niet dat ze dat, na de achtste cocktail, wel zat zijn. Gelukkig worden vind ik dan ook niet echt een missie in het leven. Ik vind een zinvol leven leiden, een beter mens worden, veel belangrijker. Goed zijn voor jezelf en voor anderen. Dat is ook nog een mooie wens, denk ik.’

Hoe ziet u zichzelf over 10 jaar?
‘Over 10 jaar spreek ik vloeiend Hongaars, is mijn huis in het buitenland af en heb ik wel wat dingen binnen mijn werk veranderd. Ik moet niet stilstaan. Je moet af en toe iets nieuws hebben en ik werk hier al 15 jaar, soms heb je gewoon nieuwe impulsen nodig.’

Interview door Sterre van Zwieten

Interview Larissa van der Hoeven

Hallo Larissa, wil je jezelf misschien even voorstellen?

‘Ik ben Larissa en ik geef Engels en Wereldgodsdiensten hier op school. Nu zo’n 13 jaar alweer. Daarnaast ben ik vertrouwenspersoon en coördineer ik de Londenreis en de profielwerkstukken voor 10 vmbo. Ik doe eigenlijk van alles wat en dat vind ik erg leuk om te doen.’

Als je een superkracht zou hebben, welke zou het zijn en wat zou je ermee doen?

‘Nou ik denk dat ik onzichtbaar zou willen zijn en als ik dat dan zou zijn, dan zou ik bijvoorbeeld alle mensen die mij irriteren ook gaan irriteren (hahaha!) En natuurlijk zou ik checken of de leerlingen hun huiswerk wel echt maken.’

Hoe ziet je ideale vakantie eruit?

‘Mijn ideale vakantie is met een auto rondtoeren en dan een tentje opzetten; het liefst in vrije natuurgebieden, niet perse op een camping. Rondreizen en dingen bekijken vind ik het allerleukst. De reis naar iets toe vind ik leuker dan in een vliegtuig zitten en dan naar je bestemming gaan. Ik vind het leuker om onderweg te zijn.’

Hoe zou de school eruit zien als jij de architect was?

‘Ja dat vind ik een hele grappige vraag. Ik vind onze school op zich heel mooi. De buitenkant is sowieso heel mooi. De tuin, het achterplein en de hal zijn prachtig. Het enige wat ik nog zou veranderen, is dat ik de lokalen een kleur zou geven. Dus een beetje zachte kleurtjes. Vroeger toen ik op school zat hadden veel lokalen een hele mooie kleur: de ene was roze, de ander was blauw en weer een ander was groen. Dat zou ik veranderen. Verder zou ik er niets aan willen doen; het is een mooie school. In mijn lokaal aan de overkant zou ik wel nog iets willen aanpassen, maar dat is ook niet echt het gebouw van school, dus ik heb mijn eigen lokaal zo leuk mogelijk gemaakt met veel kleur en werk van leerlingen.’

Wat zou jij veranderen in de wereld als je dat kon en waarom?

‘Ik vind dit een lastige vraag, maar wat ik belangrijk vind, is dat in ieder land het volk de meeste macht heeft en niet de overheid. Dus dat zou ik eigenlijk voor ieder land wensen en dan natuurlijk geen oorlogen en geen armoede. Dat iedereen gewoon kan leven zoals die zou willen leven en in vrijheid.’

Zou je eerder 10 jaar terug willen gaan of 10 jaar in de toekomst?

‘Geen van beide. Ik zou niet terug willen want dat is geweest en ik hoef ook niet te weten hoe het over tien jaar is. Ik leef gewoon heel graag in het hier en nu en ik geniet van het leven zoals het is.’

In welke film zou je graag willen spelen en waarom?

‘Ja daar moet ik even over nadenken, ik heb best wel veel films gezien en best wel veel series en als het straks vakantie wordt, komen er natuurlijk ook momentjes dat ik ga Netflixen. Maar ik denk dat ik wel in The Matrix zou willen spelen. The Matrix is eigenlijk een hele actuele film met gave special effects.’

Naar welk land zou je willen emigreren en waarom?

‘Nou ik heb nog niet de hele wereld gezien. Ik heb wel veel gezien maar nog niet alles. Wat ik erg mooi en magisch vond, is Schotland. En nou denken veel mensen aan regen en aan wind en modder, maar Schotland is heel erg mooi. Ik ben daar ooit op de motor doorheen gereisd (wel achterop want ik kan zelf geen motorrijden) en dat vond ik een wonderlijke ervaring. Dus naar Schotland zou ik wel emigreren. Lekker in de bergen en de heuvels, in een hutje met wat diertjes er omheen. Dat zie ik wel zitten.’

Wat zou je doen als je alles kon en overal heen kon gaan?

‘Als ik alles kon en overal heen zou kunnen gaan, dan heb ik eigenlijk niet meer zoveel te wensen. Kijk, het mooie van het leven is dat je soms ook wat heuveltjes over moet of wat moeite moet doen voor dingen en dat is vooral leerzaam. Als alles heel makkelijk is en je hebt alles al of je kan alles al, dan heb je niet zoveel meer te wensen en dan wordt het leven ook een beetje saai. Dus eigenlijk weet ik dat niet zo goed. Ik heb liever dat je iets moet doen voor je doelen, dat je een beetje strijdvaardig in het leven staat en vecht voor de dingen die je wilt. Als je alles al hebt en alles komt aanwaaien, dan is het eigenlijk heel saai.’

Welk dier zou je willen zijn en waarom?

‘EEN KAT! Natuurlijk een kat. Een kat kan de hele dag eten, een kat kan de hele dag slapen en wordt bediend. Een kat hoeft eigenlijk niks, een kat heeft personeel. Het lijkt me heerlijk.’
Maar wat nou als je een gemeen baasje hebt?
‘Nou dan ga je toch lekker weg. Dan ga je op pad, zo zijn katten ook hè, als ze het ergens niet leuk vinden, gaan ze gewoon op reis en dan gaan ze ergens anders kijken of het daar leuker is. Een kat, ja heerlijk’

Welk liedje zou je over willen nemen?

‘Dat is van ‘Protoje’ en dat liedje heet ‘Camera Show’. En in dat liedje vind ik sowieso de melodieën heel leuk maar ook de teksten vind ik heel interessant en zitten vol met wijsheid. Dus dat is wel een beetje mijn liedje.’

Waar zou je beter in willen zijn en waarom?

‘Nou kijk, ik ben niet zo’n sporter maar ik weet wel dat het heel fijn is om te sporten en ik weet wel dat je je daarna heel goed voelt maar ik ben nooit zo gemotiveerd om er dan heen te gaan of het te gaan ondernemen. Dus ik zou de motivatie om te gaan sporten wel wat meer willen hebben. En er zijn natuurlijk heel veel dingen waarin je beter zou kunnen zijn of worden, maar dat is eigenlijk het eerste wat er in me opkwam bij 'wat doe je nou echt niet goed?' en dat is dat: sporten. Dat moet ik vaker gaan doen.’

Wat zijn je top 3 grootste dromen?

‘Het belangrijkst vind ik dat de jeugd in vrijheid opgroeit en zonder angsten de toekomst omarmt en dat we ons allemaal gaan concentreren op de goede en mooie dingen in het leven en dat we met elkaar uitkijken naar een mooie toekomst. En ja dat willen we allemaal wel dat de toekomst heel mooi is, maar dat wens ik gewoon iedereen toe: leef in vrijheid en dat je kunt zijn wie je wilt zonder dat je daar bang voor hoeft te zijn, zonder dat je angsten hebt. Mensen zijn heel angstig de laatste jaren voor allerlei dingen. Ik zou willen dat dat een beetje naar de achtergrond gaat en dat we meer gaan genieten van het hier en het nu en het leven in vrijheid met elkaar. Dat vind ik wel het belangrijkste.
1. leven in vrijheid 2. leven zonder angst, en ja, er zijn zoveel dingen zoals ik net al gezegd heb. Vrede op aarde klinkt een beetje idealistisch maar dat is wel wat ik iedereen gun, dat je kan leven zoals je wilt leven, niet in armoede, zonder angsten en genieten van je vrijheid. Wat zou ik nog meer moeten wensen? Geld, willen jullie natuurlijk horen? Heel veel geld! Nee, dat vind ik niet zo belangrijk.’

Tekst en foto's door Sterre van Zwieten

Interview Antonio Chaves Gomes

INTERVIEW

Antonio

Wat vind je het leukste aan onze school? En wat vind je het stomste?

‘Het leukste is dat iedereen elkaar kent en iedereen niet heel formeel is. De leerlingen en de docenten zijn heel open met elkaar.
En het stomste is dat nog steeds heel veel leerlingen in de pauze op
hun telefoon zitten.’

We hoorden dat er een baby was geboren. Wil je iets over
haar vertellen?

‘Chloé is een heel mooi meisje. Ze is ook mijn eerste kind.
Ik heb een Nederlandse vrouw en ik ben natuurlijk Portugees, dus het
is een mix. We zijn benieuwd wat ze gaat worden. Maar we zijn echt
heel blij.’

Wat herinner jij je van je jeugd?

‘Heel veel, ik was altijd buiten want het was ook lekker weer.
Mijn ouders moesten altijd werken, ik was veel aan het buiten spelen
aan het strand. Altijd met vrienden.’

Wat is één ding dat jij je kind wilt doorgeven?

‘Ik heb in mijn leven nooit veel nagedacht, niet veel plannen gemaakt.
Het ging niet altijd goed, maar uiteindelijk wel. Dus dat wil ik doorgeven.
Dat je gewoon je hart en gevoel moet volgen en eigenlijk van het leven genieten.
Niet te veel zorgen maken.’

Waar komt je interesse in dans vandaan?

‘Ik was eigenlijk heel beweeglijk en altijd buiten zoals ik net zei.
En ik heb familie in Brazilië. Het is altijd een gezellige familie,
altijd feesten en dansen en ik heb ook veel cultuur uit Brazilië
meegekregen. Ik ben heel vroeg begonnen met Capoeira. En muziek is
ook altijd mijn passie geweest. Ik heb muziek en dans altijd al als kind
gehad, ik heb geen herinneringen zonder muziek en dans.’

Wat zijn je hobby’s naast dans?

‘Ik heb niet echt iets anders gehad dan dat ik nu doe.
Op dit moment speel ik drum. En ik zing.’

Wat heb je vroeger voor opleiding gevolgd en
heb je er later ook iets mee gedaan?

‘Ik deed de Jazz-school en later heb ik een muziekopleiding gedaan.
Ik heb heel lang gewerkt als muziekdocent en muziektherapeut.
Later kwam ik naar Nederland voor de Euritmieopleiding.
Dit was de enige plek waar ik een deze opleiding kon volgen.’

Wat was jij vroeger voor leerling op school?

‘Ik denk niet dat ik het beste voorbeeld was. Ik vond school leuk,
maar vooral het sociale aspect. Ik had een schoolband en ik was
actief op school. Maar ik volgde de lessen gewoon omdat het moest. Ik was geen slechte leerling, maar ik deed niet altijd huiswerk
en ik miste veel lessen. Ik heb wel altijd goede cijfers gehad.
Ik ging altijd met zin naar school, maar dan vooral voor de vrienden,
niet voor de lessen. Ik had een paar vakken die ik leuk vond, maar
ik was niet altijd gemotiveerd voor school.’

Waar kom je vandaan en waar woon je nu?

‘Ik ben Portugees en ik woon nu in Leiden, tussendoor heb ik
veel gereisd. Ik heb in Spanje gewoond en in Italië, Engeland
en Zuid-Amerika. Ik heb altijd in het buitenland gestudeerd en
voor werk ook veel gereisd. En sinds tien jaar woon ik in Leiden.’

Ben je getrouwd en zo ja, hoelang?

‘We zijn niet getrouwd, maar we zijn al acht jaar samen.
We willen wel trouwen maar het komt nog wel.’

Interview Violet van Houten

Interview Violet van Houten:

Waarom bent u textieldocent geworden?

Ik ben textieldocent geworden, omdat ik er altijd al mee bezig was. Zelf deed ik ook al theatervoorstellingen en daar maakte ik dan ook eigen outfits voor. En ik vond het leuk. daar verdiepte ik me al snel in. Toen ik mijn papieren aan het halen was voor mijn docentschap, kwam Yolande Boermans (zij is ook textieldocent) op mijn opleiding langs. Daar vertelde ze over het Marecollege en dat daar textiel als vak wordt gegeven. Ik was meteen door het dolle heen en toen ben ik hier komen werken!

Hoelang zit u al in het onderwijs?

Oei, dat is een moeilijke vraag! Ik ben nu al vijf jaar op het Marecollege. Ik heb hier stage gelopen bij textiel. Als docent werk ik drie jaar.

Wat is het raarste dat u ooit hebt meegemaakt als docent?

Dat is een moeilijke vraag. Het zit zo: ik vind dingen niet snel raar (heb je misschien ook al aan me gemerkt). Ik heb wel soms dat ik een leerling een bijzonder dansje zie doen in de les, waar ik erg om moet lachen.
Maar nee, ik heb niet iets meegemaakt wat nou echt raar was, nog niet tenminste.

U heeft altijd mooie outfits aan. Heeft u die allemaal zelf gemaakt?

Dankjewel voor het compliment! Ik moet je wel eerlijk zeggen dat ik mijn outfits niet zelf maak. Dat doe ik pas de laatste tijd en als ik dan kleding maak, is het vaak erg artistieke kleding voor bijvoorbeeld theater of festivals. Maar ik stel wel bijzondere kostuums samen, ik ben meer een stylist. Het kleding maken, dat ben ik nog aan het leren.

Hoe komt u op de inspiratie voor die kleding?

Ik laat me vaak inspireren door de dingen die ik tegenkom, zoals bijvoorbeeld in kringloopwinkels. Dat noem ik altijd schatzoeken. Dat gevoel heb ik als ik een winkel zie: dan kom ik altijd iets bijzonders tegen. Dat is dan niet meteen een hele outfit, maar ik heb al meteen een plaatje in mijn hoofd waar ik het dan mee kan matchen. Ook vind ik het leuk om naar catwalks te kijken.

Wie is je idool in de modewereld?

Mijn idool is Iris van Herpen. Ik vind dat ze wel Nederlands trots is, omdat ze met 3D-geprinte dingen werkt en dat vind ik wel interessant. En verder Alexander McQueen. Maar ik vind Iris van Herpen er wel echt uitspringen. Ze gebruikt ook hele bijzondere technieken in haar kleding.

U vertelde dat u ook een eigen kledingwinkeltje heeft. Waar staat hij?

Ik woon samen met mijn beste vriendin en ze heeft ook veel kleding. Ook heeft ze net als ik ook een kringloopverslaving. We vinden het dan ook leuk om voor andere mensen iets te vinden. Dat liep op een gegeven moment erg uit de hand, dus toen besloten we om kleding te verkopen. Dan nodigen we enkele mensen uit en die krijgen dan een hele make-over. We zijn dan een soort van personal shoppers. Het is eigenlijk een winkel op uitnodiging. We hebben nog geen vaste plek.

Zou u een eigen kledingwinkel willen?

Ik zou graag een winkel of atelier willen hebben. En dat ik dan kostuums maak en daarnaast ook een kledingwinkel heb.

Hoeveel outfits heeft u in totaal?

Haha, dat is moeilijk! Ik zal het proberen te schatten. Ik heb laatst een groot deel van mijn kleding aan het toneel op school gedoneerd. Ik denk dat ik bij de jassen ongeveer veertig of vijftig heb gedoneerd en bij de schoenen rond de honderd, bij de broeken rond de vijftig en bij de blouses rond de 150. Dit combineer ik ook met de kleding van mijn beste vriendin. Wat ik er vooral leuk aan vind, is als vriendinnen van me een feestje hebben of een speciale gelegenheid en dat ze dan aan me vragen of ze mogen komen. Dan trek ik meteen alles uit de kast en dan gaan ze met twee volle tassen weg. Dan hebben ze een leuke avond. Dat vind ik denk ik het leukste, om het met anderen te delen.

Zijn er nog modetips die je wilt meegeven aan leerlingen? Of leraren?

Jazeker! Je moet goed kijken naar de kleurencombinatie. Sommige kleuren bijten elkaar en andere laten de andere kleur juist beter uitkomen. Bijvoorbeeld als je iets blauws in je haar hebt en dan ook dezelfde oogschaduw of nagels. Ook is het belangrijk om de vorm van je lichaam te benadrukken in je kleding. Ik vind dat altijd heel mooi staan.

Interview en fotografie door Bogalech Snijders

Interview Jaap Huizing

Quote monster

“"Ik probeer leerlingen soms wel te stimuleren voor nieuwe dingen. Ik zie in elke leerling iets bijzonders".”

Hoe zou u uzelf omschrijven in 3 woorden?

Als ik mijzelf zou moeten omschrijven in 3 woorden, zou ik flexibel, geïnteresseerd en speels gebruiken.

Waar bent u het meest trots op?

Ik ben het meest trots op dat ik mijzelf wel op elke plek snel kan aanpassen, dat komt ook doordat ik erg flexibel ben.

Is dat ook het geval bij klassen?

Jazeker. Wat ik vooral het leukste vind aan periode, is ondanks dat het een programma is, er ook veel ruimte is voor improvisatie. Als ik bijvoorbeeld zie dat er iets niet werkt, heb ik de ruimte om dat te verplaatsen en er iets anders voor in plaats te doen. Ik vind dat heel leuk om als het ware 180 graden te draaien van les.

Is dat ook de reden waarom u dit vak heeft gekozen?

Het grappigste is dat ik het niet heb gekozen. Ik kwam hier om te solliciteren als docent Engels. Er werd mij toen verteld over de functie mentor middenbouw die nog vrij moest komen. De rector Sander beschreef het vak, ik had er zelf nog nooit van gehoord. Ik wist zelf helemaal niets over de vrijeschool. En toen hij het beschreef, leek het mij eigenlijk veel leuker dan docent engels. Ik had wel Engels gestudeerd, maar eigenlijk vond ik het toen al veel leuker om periodelessen in de middenbouw te geven.

Op welke functie heeft u uiteindelijk gesolliciteerd?

Ik heb uiteindelijk op beide functies gesolliciteerd. Maar toen hadden ze een andere docent voor Engels gekozen en mij als periodedocent voor de middenbouw. Ik vind het prettig om mijn eigen keuze te kunnen maken. Dat vind ik ook erg leuk aan deze baan. Ik moet natuurlijk wel de benodigde lesstof geven, daar heb ik zelf voor gekozen, maar ik heb veel vrijheid in hoe ik de les geef.

Wanneer heeft u gesolliciteerd?

Aan het einde van vorig jaar heb ik gesolliciteerd, dit is dan ook mijn eerste jaar.

Hoe denkt u hoe leerlingen u zouden beschrijven?

Ik hoop dat ze mij beschrijven als een goede luisteraar en als een docent die hun problemen serieus neemt en die leerlingen ziet voor wat ze kunnen en niet voor wat ze moeten zijn.
Ik probeer leerlingen soms wel te stimuleren voor nieuwe dingen. Ik zie in elke leerling iets bijzonders. ik hoop dat leerlingen dat zien.

Hoe zou u uzelf omschrijven in het perspectief van een leerling?

Ik was de meest luie leerling van de school. Ik was eerst heel geïnteresseerd en stak altijd mijn vinger op in de klas. Alleen in de 2e klas bleef ik zitten. De docenten kregen mij maar niet aan het werk. Als ik er geen zin in had, dan deed ik het niet. Maar ik was geen vervelende leerling eigenlijk. Er stond op mijn rapport altijd wel dat ik een grappige leerling was, maar dat ze niet wisten wat ze met mij aan moesten, omdat ik niet werkte.

Heeft u daar nu spijt van?

Nee, ik heb daar geen spijt van. Ik ben namelijk nooit gemeen geweest tegen docenten. Waar ik wel spijt van heb, is dat mijn moeder het wel erg zwaar heeft gehad. Ze kon maar niet begrijpen waarom ik niks deed.

Heeft u een tip voor leerlingen die nu ook blijven zitten door onder andere corona bijvoorbeeld?

Aan die leerlingen wil ik dit graag meegeven: Ik ben begonnen op tweetalig onderwijs en ben blijven zitten in de 2e en daardoor uiteindelijk naar Havo gegaan. Uiteindelijk ben ik later wel geslaagd voor mijn VWO-diploma. Nu ik er als dertiger op terugkijk, is mijn hoofdgedachte: "Waar maakte ik mij in vredesnaam zo druk over. In het tempo dat jij het doet, is het goed genoeg". Niemand mag en kan bepalen hoe snel jij je school afmaakt. Dus relax en neem voldoende adem. Het komt allemaal wel goed. Ook als het een jaartje later wordt. Dit is juist de periode waarin je de minste verantwoordelijkheden hebt en dus geniet daar dan ook van, ook al lijkt het nu misschien een drama.

Heeft u huisdieren?

Nee, wel gehad. Ik ben zelf wel met honden opgegroeid. Ik heb sinds ik uit huis ben ook geen hond meer gehad. Want dat kan ik een hond niet aan doen. Ik zeg altijd als een hond niet tot je knieën komt, dan is het een kat. En ook werk ik, dus dan ben ik niet genoeg thuis. Als het aan mij lag, zou ik aan de school vragen of ik mijn hond mee kan nemen elke les. Maar volgens mij is daar een regel voor.

Zou u later dan veel honden nemen?

Ja, ik zou wel een horde aan grote Sint Bernard-honden willen later.

Bent u vegetariër ?

Nee, ik geloof wel in de cyclus van het leven. Ik geloof dat wij de hoeders van de natuur moeten zijn. Maar schaapherders bijvoorbeeld, eten ook hun eigen schapen op. Wel probeer ik zo weinig mogelijk plastic te gebruiken.

Bent u een stadsmens of meer een plattelandsmens?

Ik ben zelf wel echt een stadsmens. Ik hou gewoon van het stadsleven. Als ik een paar dagen naar het platteland ga, ben ik al na 1 of 2 dagen verveeld.

Zoals u weet komt de zomervakantie er bijna aan. Heeft u zelf vakantieplannen?

Ja, ik en mijn vriendin hebben net onze vakantieplannen veranderd, we gaan namelijk nu naar Portugal. En ik ga met vrienden naar Berlijn. Ook ben ik van plan om naar Frankfurt te gaan. Daar woont namelijk een goede vriend van mij.

Zo te horen vindt u op vakantie gaan erg leuk ?

Dat is nou grappig, ik hou absoluut niet van reizen. Veel mensen zeggen dat het om de reis gaat, maar het reizen vind ik zelf verschrikkelijk. Maar het is wel zo dat ik veel vrienden heb, verspreid over heel Europa. Dit kwam door mijn studietijd in Amsterdam. De reis heb ik er wel voor over. Zeker omdat ik vind dat je als docent erg hard moet werken en het is dan ook erg leuk om even te genieten.

En bent u dan een feestbeest of een losgeslagen tourist?

Ik ben zeker een feestbeest. Ik geef zelf niks om foto’s . Ik heb denk ik, bij wijze van spreken, in mijn hele leven maar 18 foto’s gemaakt en dan 2 waar ik zelf op stond. Als ik ergens ben wil ik het eten proeven, mensen leren kennen en bijvoorbeeld kijken waarom ze op een bepaalde manier dansen. Ik vind oude gebouwen zelf niet echt interessant. Ik was met een vriend in Azië en daar heb je veel tempels. Toen we twee tempels hadden gezien, waren wij het een beetje moe. Ik weet nog dat ik aan mijn vriend vroeg: “ Hebben we deze niet al gezien?” Maar toen bleek het een hele ander tempel te zijn geweest.
Voor mij is een reis en het land de mensen die er zich in bevinden. Ook vind ik dat eten een groot deel van iemands cultuur is. Je komt meer te weten over iemand als je samen aan het eten bent. Voor mij zit de magie van het leven in het samen optrekken met vrienden, samen lekker eten en een goed gesprek voeren.

Heeft u ook een lievelingseten?

Ik hou veel van stoofpot en zelfgemaakte nasi met kroepoek als bestek.

Interview en fotografie door Bogalech Snijders

Interview Cora van der Reijden

Quote monster

“"Ja, ik vind het een hele leuke school. Ik word heel erg blij van de kinderen, de diversiteit en eigenlijk alles, ook mijn collega’s".”

Interview Cora

Waarom ben je hier komen werken?

Ik werk hier nu bijna 15 jaar. De reden dat ik hier ben komen werken, is dat ik gevraagd ben door Peter Kool, dat was de gebouwbeheerder toen. Mijn man werkte hier ook in de kantine, hij maakte de broodjes toen. Dat heeft hij ook iets van 11 jaar gedaan. Dus eigenlijk ben ik gevraagd door de gebouwbeheerder Peter Kool of ik interesse had om hier te komen werken en daar had ik zeker interesse in.

Vind je het Marecollege een leuke school?

Ja, ik vind het een hele leuke school. Ik word heel erg blij van de kinderen, de diversiteit en eigenlijk alles, ook mijn collega’s. Ik vind het gewoon superleuk om hier te mogen werken.

Hoeveel leerlingen komen per dag naar je toe?

Heel veel hoor. Het varieert natuurlijk wel, maar gemiddeld genomen wel iets van 20 tot 30 vragen.

Wat is het raarste dat je ooit gevraagd is?

Er zijn eigenlijk weinig rare dingen die mensen aan ons hebben gevraagd. Er zijn weleens ouders die vragen of de gymschoenen van hun kind nog ergens in een tasje door de school zwerven. Daar is geen zoeken aan, dus dan zeggen we: ‘‘laat je dochter of zoon zelf even zoeken”. Dat is dus best wel een rare vraag.

Wat voor soort leerling was jij vroeger?

Ik was vroeger een leerling die heel graag naar school ging. Ik vond het heel erg leuk, maar vooral heel gezellig. Alleen huiswerk, dat was niet bepaald mijn topfavoriet.

Heb je hobby’s?

Ik fiets heel graag, als het mooi weer is, fiets ik ook naar mijn werk. Ik moet echt wel 50 of 60 kilometer fietsen, wel elektrisch hoor. Ik heb vroeger ook gevoetbald, maar dat is heel lang geleden. Ik hou ook heel erg van wandelen.

Zou je liever op vakantie gaan naar een huisje aan het strand, kamperen in een bos of naar een hotel in een leuk stadje?

Ik ga altijd naar Spanje. Daar ga ik dan naar een huisje met een zwembad en heel dicht bij het strand.

Ga je daar dit jaar ook weer heen?

In de herfst ga ik samen met mijn vriend.

Fotografie en tekst Noam Magril

little sheep