Article monster

De ideeënbus

De ideeënbus met heerlijke recepten en uitdagende breinbrekers.

Colofon

Aan deze editie hebben meegewerkt:
Noam Magril, Sepp Weers, Monica van Haaren, Milou Wallaart, Houke Vergunst en Alex Williams.
Begeleidende docent: Jacky Elbers

Met dank aan Luis en Yaro.

Pimp je Paasei

Pimp je eigen Paasei

Het is bijna Pasen en wat past daar nou beter bij dan een leuk en lekker paasei?
Ook deze editie kun je weer meedoen aan de pimp je eigen…. Prijsopdracht. Deze keer:
Pimp je eigen paasei!
Je eigen paasei pimpen is niet alleen heel leuk, maar je maakt ook nog eens kans op een strippekaart voor de kantine ter waarde van €10!

Dus waar wacht je nog op? Haal alles uit de kast en maak het mooiste paasei van de school!

Fotografeer je creatie en beschrijf hoe je te werk bent gegaan. Mail je foto en tekst naar schoolkrant@marecollege.nl

Recept Paasbrood

Hoe maak je lekker en gemakkelijk paasbrood met ei

Wat heb je nodig?
2 blikjes croissantdeeg
4 eieren (*roer bak het ei.)
100 gram geraspte kaas ( je kan verschillende geraspte kazen mixen)
5 zongedroogde tomaatje (kan met olie of zonder olie doen (zonder olie kan wat taai worden))
1 teen knoflook

Bereiding:
Snijd alle driehoeken van het croissant deeg en leg ze als een soort ster op elkaar.
Doe daarna al je toppings er op houd wel en soort gat over in het midden.
Doe daarna alle punten van de croissantdeeg ster naar het midden in het soort gat ( zie afbeelding hier onder).
Leg het brood op de bakplaat op de verpakking van het croissantdeeg zie je hoelang je het moet bakken.
En ta da daar heb je je lekkere en gemakkelijke paasbrood.

Paas Woordzoeker

Hou je van puzzelen, los dan deze hersenbrekers op.

Onderaan deze pagina vind je de oplossing.

Puzzel 1

Puzzel 2

Puzzel 3

Puzzel 4

Puzzel 5

Puzzel 6

Puzzel 7

Puzzel 8

Puzzel 9

Recepten voor de heerlijkste oliebollen

Oliebollen recept 1

Benodigdheden voor de oliebollen:
• 1 grote goudreinet
• 50 gr sukade (optioneel)
• 50 gr gekonfijte sinaasappelsnippers (optioneel)
• 100 gr krenten
• 200 gr blanke rozijnen
• 200 gr donkere rozijnen
• 1 l melk, lauwwarm
• 80 gr verse gist
• 1 kg bloem
• 20 gr zout
• 45 gr witte basterdsuiker
• 1 citroen, rasp
• Verder nodig
• zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
• poedersuiker

Voorbereidingen

Schil de goudreinet en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in blokjes van een halve centimeter. Snijd ook de sukade en gekonfijte sinaasappel in kleine stukjes. Was de krenten en rozijnen en laat deze goed uitlekken in een vergiet.
Tip: dit is een oliebollenrecept met verse gist. Gebruik je droge gist? 80 gram verse gist staat gelijk aan 26,6 gram droge gist.

Oliebollenbeslag maken

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je met het beslag begint. Als de melk bijvoorbeeld te koud is, dan rijst het beslag niet goed. Maar te warme melk kan het gist doden, waardoor het beslag ook niet of niet goed rijst.
Heb je alle ingrediënten en is alles op de juiste temperatuur? Dan is het tijd om het beslag te maken. Dit kan met een handmixer met deeghaken, met een vrijstaande mixer met een vlinderhaak of met de hand met bijvoorbeeld een stevige pollepel.
Schenk 100 gram van de lauwe melk in een kommetje en verbrokkel daar de gedroogde gist boven. Roer dit door tot alle gist in de melk is opgelost. Doe de bloem in een grote kom en maak een kuil in het midden. Strooi het zout aan de buitenkant van de rand van de bloem en doe de basterdsuiker en citroenrasp in het kuiltje. Giet de gistoplossing op de suiker en start met mixen vanuit het midden. Voeg geleidelijk de rest van de melk toe en blijf mixen met deeghaken of een houten lepel. Meng het beslag 3-5 minuten met een mixer of 7-10 minuten met de hand, tot je een vloeiend en glad beslag hebt.
Voeg nu de rozijnen en overige vulling toe aan het beslag. Klop alles met een houten lepel tot een luchtig beslag. Laat het beslag een uur rijzen op een warme en tochtvrije plek (niet in een te warme oven). Zet het afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plek bij de verwarming.

Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Roer het beslag nog kort door. Schep met een ijslepel mooie bollen van het beslag en laat deze in de hete olie glijden. Tip: haal de ijslepel voor het scheppen even door de hete olie, dan laat het beslag makkelijker los.
Doe de pan niet te vol, want de oliebollen rijzen nog tijdens het bakken. Je wilt dat de oliebollen vrij liggen, zodat ze ruimte hebben om uit zichzelf te draaien. Bak ze ongeveer 6 – 7 minuten, tot ze goudbruin zijn. Houd de temperatuur van de olie tijdens het bakken goed in de gaten, want het is belangrijk dat de olie heet genoeg is en blijft. Als de olie te veel afkoelt, nemen de oliebollen meer vet op en worden ze minder lekker.
Haal de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een paar lagen keukenpapier. Bestuif de oliebollen royaal met poedersuiker.

Oliebollen recept 2

Bereidingstijd: 30 minuten Rijzen: 30 minuten Totale tijd: 1uur
BENODIGDHEDEN
• 330 gr bloem
• 325 ml lauwe melk
• 50 gr blanke rozijnen
• 50 gr blauwe rozijnen
• 25 gr roomboter op kamertemperatuur
• 1.5 el citroensap
• 0,5 appel
• 1 ei
• 20 gr witte basterdsuiker
• 7 gr gist
• 5 gr zout

Begin met het wellen van de rozijnen, laat de rozijnen een minuut of 15-30 wellen in een bakje met gekookt water.
Ondertussen doe je de bloem in een grote kom en meng je de gist hier doorheen. Dan de suiker, de boter, het eitje, citroensap, melk en zout erbij. Meng alles met een mixer/keukenmachine tot een mooi glad beslag.
Snijd de appel in kleine blokjes, giet het water van de rozijnen af en dep ze droog.
Roer de rozijnen en appel door het beslag.
Zet de kom, met een schone theedoek eroverheen weg voor 30 minuten. Niet op een al te warme plek zetten, maar ook zeker niet in de koelkast. Gewoon op de eettafel bijvoorbeeld is prima.

OLIEBOLLEN BAKKEN

Warm de frituur voor op 175 graden.
Als het deeg een half uur heeft staan rijzen en de olie is op temperatuur is het tijd om te gaan bakken. Schep met een (vochtige) ijsschep een stuk of vier-vijf oliebollen in de frituurpan, zorg dat de oliebollen de ruimte hebben om te dobberen.
Keer na een minuut of 2-3 de oliebollen om en bak beide kanten mooi goudbruin. Met dit recept kun je ongeveer 15 oliebollen bakken.
Even goed uit laten lekken op een stukje keukenpapier en dan lekker opeten met een goede laag poedersuiker

Oliebollen recept 3

Tijd: 1 u 45m
Wie houdt er nou niet van oliebollen tijdens nieuwjaar. Je kan ze natuurlijk bij een kraam halen, maar heb je geen kraam in de buurt of vind je ze te duur, dan kan je oliebollen ook zelf maken !
Benodigdheden
Voor de oliebollen
• 100 gr krenten
• 200 gr rozijnen
• 1 l melk, lauwwarm
• 80 gr verse gist
• 1 kg bloem
• 20 gr zout
• 45 gr witte basterdsuiker
• 1 citroen, rasp
• Verder nodig
• zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
• poedersuiker

Voorbereidingen

Was de krenten en rozijnen en laat deze goed uitlekken in een vergiet.
Tip: dit is een oliebollen recept met verse gist. Gebruik je droge gist? 80 gram verse gist staat gelijk aan 26,6 gram droge gist.
Oliebollen beslag maken
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je met het beslag begint. Als de melk bijvoorbeeld te koud is, dan rijst het beslag niet goed. Maar te warme melk kan het gist doden waardoor het beslag ook niet of niet goed rijst.
Heb je alle ingrediënten en is alles op de juiste temperatuur? Dan is het tijd om het beslag te maken. Dit kan met een handmixer met deeghaken, met een vrijstaande mixer met een vlinderhaak of met de hand met bijvoorbeeld een stevige pollepel.

Stap 1. Schenk 100 ml van de lauwe melk in een kommetje en verbrokkel daar de gedroogde gist
boven. Roer dit door tot alle gist in de melk is opgelost.

Stap 2. Doe de bloem in een grote kom en maak een kuil in het midden. Strooi het zout aan de buitenkant van de rand van de bloem en doe de basterdsuiker en citroenrasp in het kuiltje. Giet de gistoplossing op de suiker en start met mixen vanuit het midden.

Stap 3. Voeg geleidelijk de rest van de melk toe en blijf mixen met deeghaken of een houten lepel. Meng het beslag 3-5 minuten met een mixer of 7-10 minuten met de hand, tot je een vloeiend en glad beslag hebt.

Stap 4. Voeg nu de rozijnen en overige vulling toe aan het beslag. Klop alles met een houten lepel tot een luchtig beslag. Laat het beslag een uur rijzen op een warme en tochtvrije plek (niet in een te warme oven). Zet het afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plek bij de verwarming.

Stap 5. Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Roer het beslag nog kort door. Schep met een ijslepel mooie bollen van het beslag en laat deze in de hete olie glijden. Tip: haal de ijslepel voor het scheppen even door de hete olie, dan laat het beslag makkelijker los.
Doe de pan niet te vol, want de oliebollen rijzen nog tijdens het bakken. Je wilt dat de oliebollen vrij liggen, zodat ze ruimte hebben om uit zichzelf te draaien.

De oliebollen bakken

Bak ze ongeveer 6 – 7 minuten, tot ze goudbruin zijn. Houd de temperatuur van de olie tijdens het bakken goed in de gaten, want het is belangrijk dat de olie heet genoeg is en blijft. Als de olie te veel afkoelt, nemen de oliebollen meer vet op en worden ze minder lekker.
Haal de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een paar lagen keukenpapier. Doe poedersuiker op de oliebollen. En ze zijn klaar om te eten. Eet smakelijk en een gelukkig Nieuw Jaar!

Recepten door Houke Vergunst

Recept Chocomel

Hoe maak je de beste chocolademelk?

220 gram pure chocolade
1 liter volle melk
1 theelepel bruine suiker
Een snufje zout
Marshmallows toevoegen als je dat wilt.

Kerstkaarten gemaakt door leerlingen met Image Creator van BING

Uitkomsten

Escape Room Puzzel 1:
Antwoord: 1, 2 en 3 zitten niet in de code. Van 4, 5, en 6 is er 1 juist en op de goede plek. 6, 1 en 2 leert ons, dat de 6 er in zit, want van die drie getallen zit er één in. 6 stond dus in het rijtje met 4 en 5 op de juiste plek. 4 en 5 zitten er dus ook niet in. Van 5, 4 en 7 zit er 1 in, maar niet op de juiste plek. Dus de 7 zit er in, maar niet op die plek. Dat wisten we ook wel, want 6 zit op die plek. 8, 4, 9 betekent dat de 4 er niet in zit (wisten we al) en de 9 ook niet, want daar moest de 6 staan. Dus de 8 is juist en staat op de juiste plek, waardoor de code wordt: 8 7 6. Gelukt ?

Escape Room Puzzel 2:
Antwoord: Saskia is in de tuin en besluit te gaan slapen. Het betekent dat ze buiten is. Ze kan uiteraard op meerdere manieren gaan lopen, dus we geven een voorbeeld. (de oplossing kan maar 1 kamer zijn). Ze gaat aan de linkerkant van het huis in kamer A naar binnen en gaat dan links af direct weer naar buiten. Dan komt ze weer kamer C in naar binnen. Ze gaat terug naar kamer A en dan door naar B en vervolgens komt ze weer in C. Dan gaat ze door naar E, H, G, E, D, G, F. En daar gaat ze weer naar buiten. Ze loopt om het huis heen en gaat dan de laatste deur door die nog open is, namelijk die van kamer B. Dan zijn alle deuren dicht en kan ze dus gaan slapen.... in kamer B.

Escape Room Puzzel 3:
Als je alle vakjes vertaald hebt, komt er te staan: Knap gedaan.

Escape Room Puzzel 4:
Bekijk dit plaatje, zoals de tip aangeeft, op een mobiele telefoon, of print het uit. Bekijk je het plaatje van de bovenkant dan zie je niks bij deze puzzel. Bekijk hem nu eens op je telefoon, waarbij je je telefoon plat houdt en je vanaf je microfoon schuin over je glas kijkt. Je leest dan eerst: 'De code is de uitkomst'. Draai je je telefoon, of je papier een kwartslag naar links, dan lees je: 'van vijf keer vijf'. Het antwoord op deze geheime Escape puzzel is 25.

Puzzel 5

Escape Room Puzzel 6:
Om alleen maar plussen of minnen te krijgen bij deze Escape puzzel, hoef je maar 4 keer te draaien. Bijvoorbeeld op deze manier: Stel je draait 5 en 8 een keer om, dan heb je in de middelste kolom alleen maar plussen staan. Draai je vervolgens 1 en 4 om, dan worden dit ook plussen. (De bovenste en onderste waren door de eerste draai al minnen geworden en komen nu dus weer op een plus te staan.)

Escape Room Puzzel 7:
Het antwoord op deze Mastermind Kraak de kluis puzzel is 562.

Escape Room Puzzel 8:
Heb je het juiste pad van cijfers kunnen vinden? Als je goed rekening houdt met de zwarte pijltjes, dan komt er onder het vraagteken een 51 te staan. Zie hieronder de uitwerking van deze puzzel.

Escape Room Puzzel 9:
Dit is een lastige! We leggen je hem stap voor stap uit.
Als we kolom 1 en 4 vergelijken, zie je dat ze redelijk hetzelfde zijn. Het verschil is dat kolom 1, twee gele en één paars heeft en kolom 4 heeft dit net omgekeerd.
De som is 19 meer in kolom 4 dan in kolom 1, dus paars is 19 groter dan geel.
Dus bijvoorbeeld geel = 1 en paars = 20.
Dan zijn rood, blauw en groen samen 26 als je kolom 1 bekijkt.
Hetzelfde kun je doen met kolom 1 en 5, met rood en geel. Rood is dan 8 groter dan geel. Dus rood zou dan 9 kunnen zijn.
Dan blijft er 17 over voor blauw en groen samen.
In kolom 3 komt groen veel voor. Als je daar paars en geel optelt, krijg je al 41 en hou je dus 6 over om tot 47 te komen.
Dus elk groen blokje is dan 2. Dan is blauw dus 15.

Tel alle kolommen met deze cijfers en dan klopt het. Dus de laatste kolom is dan 49 :-)
Waarschijnlijk duurt deze Escape puzzel veel te lang in een Escape Room, maar als je alle tijd hebt, is hij super leuk om op te lossen. Toch?

Eervolle vermelding voor Tom Goddijn, die ons een andere manier van oplossen stuurde in een reactie. En die gaan we nu met je delen:
Hij heeft elke kolom uitgedrukt in de laatste kolom, dus:
48=??? + geel – groen
44=??? - donkerblauw + lichtblauw
47=??? + donkerblauw – rood + groen – lichtblauw
67=??? + donkerblauw – groen
56=??? + rood – groen
 
Als je 3. en 5. optelt krijg je:
 
103=2??? + donkerblauw – lichtblauw
 
Tel hier 2. bij op dan krijg je:
 
147=3??? Hieruit volgt ??? =49. Wat andere aanpak met hetzelfde resultaat.

little sheep