Article monster

Terug in de tijd

Lees hier korte stukjes over activiteiten georganiseerd of bijgewoond door het Marecollege.

Chemistree

We hebben samen met Yaro de 'Chemistree' van dit jaar gemaakt. De chemistree is een soort kerstboom, gemaakt van zuren en basen met een indicator erbij, waardoor ze een leuk kleurtje krijgen! Hij staat in het scheikundelokaal.

Groetjes,
Fiep, Ebben en Meta 11a

Optreden euritmie Arnhem

Op donderdag 22 september ging de helft van klas 9a naar de vrijeschoolconferentie in Arnhem. Het was een gezellige busreis met veel liedjes en snacks. Eenmaal in Arnhem was er een opgewekte sfeer. De brede paden van lichtbruin steen brachten onze artiesten door alle dorpjes met molens, bakkerijen, speeltuinen en kraampjes naar een klein gebouwtje. Daaruit werden papieren tasjes gebracht, oftewel de lunchpakketten. Op een pleintje met picknickbankjes werd er uitvoerig geluncht; met een groot broodje, wraps met veel paprika, een erg zoete smoothie en snoepjes die je niet anders kan omschrijven dan roze. Eigenlijk gewoon een typische vrijeschool-lunch.

Na de lunch stond er een mooie schuur van baksteen ter beschikking. Binnen stonden er lange rijen van stoelen waar 9a doorheen walste om bij de kleedkamer te komen. De witte kleedkamer was zowel een omkleed- als verstopplek voor het publiek, dat langzaam binnen stroomde. En om 2 uur was het eindelijk zo ver. Het geroezemoes uit het publiek viel stil toen de in zwart geklede schimmen met grote witte sluiers naar buiten kwamen. Terwijl er prachtige muziek werd gespeeld, werd door elkaar heen gelopen, rondgedraaid en zo bewogen dat het leek alsof dit hun hele levensplan was.

Na de uitvoering was er nog genoeg tijd om het park te bekijken. Terwijl de zon scheen over de kleine oud-Hollandse huisjes, ging 9a uiteen om het park te ontdekken. In een oud treintje, waar het moeilijk te zien was of al het bruin bij de esthetiek hoorde of gewoon te lang geleden was vernieuwd (waarschijnlijk het tweede, maar dat maakt dit alleen maar spannender, niet waar?).
Bij het uitstappen bij de tweede halte was er gelijk een kerk, waar ingewikkelde liederen uitkwamen uit monden van bezoekers, werknemers en docenten. Na deze merkwaardige gebeurtenis moest er gehaast worden om de bus te halen. En uiteindelijk, in de bus rijdend naar school, kon er uitgerust en nagedacht worden over alle belevenissen en avonturen die daar zijn geweest.

oude berichten

Euritmie Festival

Ik ben dit jaar met mijn klas 9b en ook met leerlingen uit 9a en 9c en António op euritmiekamp gegaan naar Duitsland. Het was echt een geweldige ervaring. Op het kamp hebben we één keer opgetreden, hiervoor hebben we meerdere maanden vooraf gestudeerd. Het stuk zelf was erg leuk om te doen, maar we hebben daar ook voorstellingen van andere mensen van over de hele wereld gezien. Het was erg indrukwekkend en interessant om alle stukken te zien. Telkens was ik weer onder de indruk van de muziek en de mooie bewegingen die daar op gemaakt werden.
De sfeer was er ook erg fijn. Iedereen was aardig, beleefd, verwelkomend en we konden met elkaar opschieten, zelfs als we niet dezelfde taal spraken. Samen met mensen uit andere landen hebben we ook veel gefeest. Maar naast het feesten en optreden, was het ook erg gezellig. We waren veel met onze klas, maar er waren ook vaak momenten waarop we samen met andere mensen op het festival konden praten.
We sliepen in een vrij groot klaslokaal op een enorme vrijeschoolcampus. Dit was echt super leuk. Hier was de sfeer gewoon al geweldig. De campus was erg mooi, maar ook de omgeving naast de scholen was ook prachtig. Op sommige momenten stonden we gewoon te genieten van het prachtige uitzicht. 's Avonds speelde er live muziek in de nachtclub, daarna kwam er een DJ, hier ging iedereen uiteraard naartoe. Overdag waren er workshops. Hier konden we dingen doen zoals aquarel verven en yoga. Overal was het, zoals ik al zei, een geweldige ervaring en ik had het voor geen goud willen missen. 

Tekst door Jack Koren

Techniekweek

Techniekweek
Datum: 6 juni 2022

De week van 30 mei tot 3 juni stond voor de 8e klassen in het teken van techniek. Gaandeweg de week hebben de leerlingen kennis kunnen maken met verschillende facetten van techniek in de breedste zin van het woord. De rode draad door de week heen was het project ‘klimaatmakers’ van Technolab. De leerlingen hebben een prototype gemaakt van een machine die bij zou kunnen dragen aan de oplossing van het klimaatprobleem. Op vrijdag zijn de vijf innovatiefste werken tentoongesteld en geveild tijdens een ludieke veiling. 
Er zijn grootse klimaatbeloften gedaan om zodoende het hoogste bod te kunnen halen. Onder het oog van de vakkundige jury, bestaande uit leerlingen, is een keuze gemaakt wie het winnende bod, en dus de installatie, kon bemachtigen. 
Op deze website staat nog een stukje over dit project en uitleg over de verschillende kunstwerken die de leerlingen gemaakt hebben: https://www.klimaatmuseum.nl/bezoek/klimaatmakers-marecollege-leiden/ 

Op donderdag en vrijdag hebben leerlingen zelf een keuze kunnen maken uit 7 workshops. Zo hebben we museum Boerhaave bezocht met een les over protheses, werd in Naturalis meer verteld over bodemtypes en op school was de mogelijkheid om techniek en natuur samen te brengen in een mooi schilderij. 

Wij kijken terug op een bomvolle geslaagde techniek week! 

Activiteitendag

Activiteitendag 2022
Datum: 22 april 2022

Met de hele school op stap was een hele onderneming. Op 21 april zijn we met alle klassen actief bezig geweest op verschillende locaties. Zo hebben de 7e en 8e klassen een bezoek gebracht aan Duinrell en hebben alle 9e klassen een stormbaan bedwongen in Outdoor Valley. Op de Brouwersdam is gesurfd door diverse klassen en bij The Shore in Scheveningen zijn de golven en het skatepark onveilig gemaakt door de 11e klassen. 
Iedereen leek het goed naar hun zin te hebben en we hadden prachtig weer voor al deze buitenactiviteiten. Bij terugkomst was het voor de leerlingen snel naar huis en gereed maken voor het legendarische Lentefeest.

Outdoor Adventures

Outdoor Adventures
Datum: 6 juni 2022

In het Pinksterweekend zijn 16 leerlingen uit de 7e en 8e klas op pad gegaan met Bas de Groot en Romy Hijman. De eerste editie van Outdoor Adventures is een feit! 
Het is een weekend geworden vol met buiten leven, buiten koken en buiten eten. Een weekend met weinig voorzieningen maar met elkaar en de natuur. Leerlingen hebben grotendeels zelf de regie gevoerd over de gang van zaken. 
Tijdens de wandeling op zaterdag hebben we veel groenten en kruiden zelf kunnen plukken om daarmee ‘s avonds voor iedereen een maaltijd te kunnen bereiden. Weerwolven rondom het kampvuur en samen weg met elkaar zijn een greep uit hoogtepunten waar de leerlingen op terugkijken. 

Artis

Artis 
Datum: 15 juni 2022

Wij zijn dinsdag 14 juni op excursie geweest naar Artis met de mensen van het 4e jaar die biologie volgen. Dit was een erg leuke ervaring. We kregen de opdracht om 40 minuten lang elke tien seconden op te schrijven wat het aangegeven dier deed. Nadat we hiermee klaar waren, konden we zelf vrijuit genieten van een dagje dierentuin. Het was erg lekker weer, goed zonnig maar wel erg warm, ijsjes waren een must. Het was een erg geslaagde dag en zeker voor herhaling vatbaar!

Tekst door Koosje ter Kuile

Muurgedicht

Muurgedicht 
Datum: 17 april 2022

Deze meivakantie is er een prachtig muurgedicht verschenen op de gevel van het Marecollege. In Leiden zijn er heel veel muurgedichten te vinden (https://muurgedichten.nl/) en bij een dergelijk mooi en verrijkende traditie sluiten wij als Leidse school graag aan. In het kader van Waldorf 100 (het honderdjarig bestaan van de vrije school) is er in 2019 een dichtwedstrijd uitgeschreven voor een muurgedicht. Brenda Pardoen, destijds 9A nu 11A, heeft die wedstrijd toen gewonnen. Daarna is het ontwerpen van de schildering begonnen. Door de welbekende, veeleisende omstandigheden die hierna ontstonden, heeft het vervolgens de nodige tijd geduurd voordat het ontwerp af was en het gedicht dan ook echt op de gevel verscheen.
Het is een mooi, fris en sprekend beeld geworden op basis van dit sterke gedicht. We zijn heel blij met en trots op het resultaat. Omdat de organisatie achter de Leidse muurgedichten zelf gedichten en vormgeving wil bepalen, is het nu (nog) geen ‘officieel’ Leids muurgedicht.

Quote monster

“Ik stond
en wilde
was jong
en trilde
maar sprong
van de hoge”

Gedicht door Brenda Pardoen

Docenten als puber

De juiste antwoorden zijn:
1. Marco David
2. Katelijn Udo de Haes
3. Joost Zecha
4. Yolande Boermans
5. Linda Wiekhart
6. Ane Pieter Wisse
7. Christine Zender
8. Mirela Tudor
9. Mark Koelman

Ontwerp Nina Gawad

Profielwerkstuk Film Noir door Bram Ankone

little sheep