Article monster

Mijn toekomst…..

Op deze pagina vind je inspirerende verhalen van leerlingen en oud-leerlingen van het Marecollege.

Op uitwisseling naar Israël

Een uitwisseling is best bijzonder. Je vangt zomaar iemand in je huis op, je laat jouw gewoontes zien en hoe jij leeft. Iemand moet zich aanpassen aan jouw leefwijze. Dit gebeurt natuurlijk ook andersom.
Het is best wel gek dat er iemand meeloopt in jouw routine, alles wat jij doet, doet diegene ook. In het begin was het zeker wennen. Ik fietste namelijk niet meer in 15 minuten naar school maar in een half uur. De eerste dag waaide het zo hard dat Tamar (degene die bij mij sliep) niet de fiets kon opstappen. Fietsen doen de meesten namelijk niet in Israël, het is daar te heuvelig.
Tamar was dus mijn gast (de linker persoon op de foto hierboven), je probeert met elkaar een connectie op te bouwen tijdens deze 12 dagen. In het begin ging dat bij ons een beetje stroef, omdat zij best gesloten was. Ik en mijn familie probeerde Tamar op haar gemak te laten voelen, door haar heel vrij te laten. Dit werkte goed, we kregen hierdoor een betere band.
Het waren 12 intensieve dagen omdat er constant iemand is waar je rekening mee moet houden. Ook ga je bedenken wat is leuk om te doen hier in Nederland, wat is nou echt interessant om te laten zien? Tip van mij : Kibbeling eten op de Leidse markt is een top zet.
Ook zijn we naar Amsterdam gegaan en hebben het Rijksmuseum bezocht, want dat kan natuurlijk niet ontbreken.

In Israël verbleef ik dus bij Tamar. Ze had hele gastvrije ouders. Wat ik zo fijn vond is dat ze mij mijn eigen gang hebben laten gaan, dat waardeerde ik heel erg. Ik volgde dus haar routine zover dat mogelijk was, maar ik kon ook vaak mijn eigen plan trekken. Ik liep namelijk elke dag met Katinka uit 11D naar school, dit was zo’n 30 minuten. In het begin was het wennen om weer een band op te bouwen met Tamar, uiteindelijk lukte dit wel beter.
De eerste paar dagen waren vermoeiend, maar wel leuk vermoeiend. De eerste echte dag die we daar hadden, was op 4 mei, memorial Day, dit is een belangrijke dag in Israël. Hier werd ook veel aandacht aan besteed in de les, iedereen droeg daarom ook wit. Die dag gingen we naar een festival in Haifa, dat ligt aan de kust. Dit was een festival voor Independence Day, dit was echt heel gaaf. Allemaal Hebreeuwse muziek die je niet kon verstaan. Het is traditie dat er met hamers zoals deze rechts op de foto op je hoofd wordt geslagen. De dag erna waren de Israëliërs vrij van school en gingen we naar het strand in Haifa.
In de periode dat wij er waren, hadden ze paar dagen vrij, dit kwam heel goed voor ons uit. Zo konden we een tripje maken naar De dode zee en naar de woestijn gaan. Dit was zo’n 1,5 uur rijden. Dit was echt een van de gaafste ervaringen, het slapen in de Woestijn met uitzicht op de Dode Zee. Het voelde niet alsof het de werkelijkheid was. Het beseffen dat je gewoon in Israël bent, was onwerkelijk. Net zoals het zwemmen in de dode zee. Ja, je blijft echt drijven! Het voelde heel apart om te drijven in het water zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Na het bijkomen van de trip bij de dode zee gingen we twee dagen later naar Jeruzalem. Dit hebben we gedaan met Yolande Boermans en Ido (familielid van Yolande die Hebreeuws spreekt). Dit was het eerste ding dat we alleen met de Nederlandse groep hebben gedaan. Side information: we waren met 7 leerlingen van dit jaar die in de voorexamenklas zitten. Jeruzalem was echt ontzettend gaaf. Het was gek om in een stad te zijn waar je altijd al van hebt gehoord, om er dan daadwerkelijk te zijn. Wij hebben de oude stad bezocht, waar ook de Klaagmuur is. Dit was een indrukwekkend beeld om te zien, omdat velen mensen geëmotioneerd bij de Klaagmuur stonden.
We hebben natuurlijk ook over de markt gelopen, de markt met allemaal kraampjes met toeristische spullen. Met verkopers die je dingen proberen aan te smeren. Er is veel onderhandeld over de prijs, vooral Boas uit 11D was hier erg goed in.

In de periode dat ik in Israël was, voerden de klassen waar we meeliepen een toneelstuk op. Hierdoor hebben we niet echte lessen gevolgd, dat is ergens jammer, omdat je minder in hun routine kwam. Verder was het toneelstuk grappig om te zien ook al verstond ik er geen woord van.
In het dorp waar wij zaten, Kiryat Tiv’on, was iedereen super open en gastvriendelijk. Vooral op de school waar wij zaten. Alle mensen waren zo aardig en lief tegen ons, iedereen wilde vrienden met je zijn.
Ik kijk terug op een geweldige ervaring die ik zeker niet had willen missen. Ik heb een nieuwe cultuur ontdekt en gezien op welke manier mensen daar leven. Ook heb ik echt de leukste mensen ontmoet, met sommigen heb ik nog steeds goed contact. Deze uitwisseling heeft heel veel goeds met zich meegebracht, ik hoop dat dit voor de mensen die volgend jaar op deze uitwisseling mee gaan ook een onvergetelijke ervaring wordt!

Door Irene van Hasselt

Uitwisseling Parijs

Ik ben Juul en zit in klas 10A. Van 6 maart tot 22 mei was ik op uitwisseling in Parijs op de vrijeschool. Ik wilde dit doen om mijn Frans te verbeteren en om een keer iets heel nieuws te proberen. Ik logeerde in een Italiaans Israëlisch gastgezin. Ik heb ook nog 2 weken stage gelopen op de kleuterschool van deze vrijeschool. Hier heb ik het meeste van geleerd, ook dat ik echt geen kleuterjuf wil worden. Een groot verschil met Nederland was dat daar bijna iedere avond wijn op tafel kwam. Het leukste was dat ik naast mijn Franse klasgenoten uitwisselingsstudenten uit de hele wereld heb leren kennen: van de VS tot aan Japan. Het was een onvergetelijke ervaring. Meestal vloog de tijd voorbij. Het vervelendste was de proefwerkweek gelijk bij terugkomst. Maar… ik kan het iedereen aanraden.

Door Juul Walaardt

Uitwisseling Avignon

Avignon, Zuid-Frankrijk. Van maart tot en met mei. Vloeiend Frans leren spreken. Klinkt niet slecht toch? Nee, dat vond ik ook niet en dus ben ik van maart tot en met mei in Zuid-Frankrijk naar school geweest.

Mijn naam is Anouk, ik zit in klas 11a en ik ben nu twee weken terug uit Avignon.
Ik heb hier bij een gastgezin gewoond, hier zag ik wel tegenop, maar uiteindelijk voelde het alsof het mijn eigen familie was.
Ik heb op de ‘école Steiner’ in Avignon gezeten. We zaten hier op maandag, dinsdag en donderdag van 08:30 tot 16:50 op school. Op woensdagen waren we al om 13:10 klaar en op vrijdagen hadden we, met de klas waar ik in zat, een stage. Ik heb in ‘la première classe’, oftewel groep drie, meegelopen. De dagen op school waren zwaar, niet per se door een hele hoge werkdruk, maat doordat lessen volgen in het Frans toch wel moeilijk is en het best wel wat tijd kost om hier aan te wennen.
In de klas stond iedereen heel erg open voor de uitwisselingsstudenten. Ze namen me echt in de groep op.

’s Weekends deden we vaak uitjes, bijvoorbeeld de wekelijkse basketbalwedstrijden van het team dat hoort bij de stad. Daarnaast had ik ook nog tijd voor mezelf, om wat werk voor Nederland te doen of gewoon huiswerk voor daar. Ik heb heel erg geluk gehad met het weer, dus dit kon ik ook lekker buiten, naast het zwembad, in het zonnetje, doen.

Als je vertrekt naar een ander land, is alles anders. Dit kost heel veel energie en dus ben je vaak heel moe, maar ik heb enorm genoten van mijn tijd daar en ik zou iedereen aanraden om ook op uitwisseling te gaan; je leert enorm veel over de taal en cultuur van een land, je leert heel veel nieuwe mensen kennen en je maakt onvergetelijke herinneringen!

Door Anouk van Deutekom

Film Noir door Bram Ankone

Ik onderzoek in dit profielwerkstuk de filmgenres ‘noir’ en ‘neo noir’ en hoe dit één van mijn favoriete regisseurs beïnvloed in zijn werk, David Fincher. Ik heb een zeer grote fascinatie met de films van David Fincher en het lijkt mij erg interessant om te kijken welke films en misschien specifieke regisseurs of cinematografen hem hebben beïnvloed en geïnspireerd. Ook hoop ik dat dit hele proces mij kan helpen met naar de filmschool gaan waar ik heen wil. Door te onderzoeken hoe bepaalde cinematografische keuzes gemaakt kunnen worden om het gevoel van een film te versterken. Ik zal proberen mijn onderzoek te doen naar aanleiding van een stelling en deze stelling zal ik dan weer beantwoorden en onderzoeken door middel van deelvragen.

De reden dat ik een fascinatie heb met film noir en de reden dat ik het heb gekozen om mij te verdiepen in film noir voor dit onderzoek, is omdat het een genre van film is die niet alleen klassiek is, maar ook omdat het een genre is wiens invloed nog steeds gezien en gevoeld kan worden in de filmindustrie van vandaag de dag. Eén regisseur die duidelijk invloed heeft gehad op de blijvende invloed en heropleving van het genre is David Fincher en hij is toevallig ook 1 van mijn favoriete filmregisseurs. De donkere tinten, duistere verhalen, grimmige detectives en veel meer zijn overduidelijk terug te zien in het werk van Fincher en ik ga in dit profielwerkstuk definiëren wat film noir nou eigenlijk precies inhoudt. Mijn uiteindelijke doel is om te laten zien hoe deze genre Fincher heeft beïnvloed en hoe film noir zijn invloed heeft achtergelaten op de filmindustrie in het algemeen. Mijn onderwerp is “Film noir en de invloed ervan op David Fincher en de films van vandaag.”

Proloog (film) door Bram Ankone

Op uitwisseling naar Schotland

Kan je het je voorstellen, alles en iedereen achterlaten om voor drie maanden op uitwisseling te gaan naar een vreemd land? Zo’n drie maanden geleden stelde ik mezelf deze vraag terwijl ik samen met mijn vader op Schiphol Airport rondliep, net voordat onze vlucht naar Edinburgh, Schotland zou vertrekken. Een groot avontuur stond me op te wachten aan de andere kant van de Noordzee.

Maar goed, voordat ik wat over mijn uitwisseling ga vertellen, zal ik me eerst even voorstellen. Ik ben Noor, 16 jaar oud en zit nu in de vierde klas van het vwo. Van 10 januari t/m 31 maart heb ik in Schotland gewoond en ben ik naar de Edinburgh Steiner School gegaan.

Ik vond het erg leuk om daar naar school te gaan omdat het veel relaxter was dan op het Marecollege. Je kreeg bijna geen huiswerk en er werd een stuk minder stof behandeld tijdens de lessen. Dat kwam wel goed uit voor mij, aangezien ik me daardoor meer kon focussen op het Engels. Ik kreeg overigens ook nog extra lessen Engels met de andere uitwisselingsstudenten en om me voor te bereiden op het Cambridge examen, dat ik hier gedaan heb tijdens mijn verblijf, heb ik ook nog extra lessen gevolgd.

Met de Schotse leerlingen uit mijn klas was het moeilijker om contact te maken. Ze waren heel erg vriendelijk en stelden af en toe een vraag, maar trokken toch vooral met hun eigen vrienden op. Ik had met de andere uitwisselingsstudenten echter wel een goede band na een tijdje. In mijn klas zaten drie Duitse meisjes, een Duitse jongen en een Zwitserse jongen. Ik merkte wel dat de Duitse
uitwisselingsstudenten wat meer naar elkaar toe trokken, maar uiteindelijk ben ik wel goed bevriend met ze geraakt en hebben we buiten school allerlei leuke dingen gedaan samen.
Elke vrijdag ging ik samen met alle andere uitwisselingsstudenten en de uitwisselingscoördinator van mijn school naar bezienswaardigheden in de stad. Dat was niet altijd even interessant, maar daardoor leerde je de stad wel beter kennen. Ik vind Edinburgh echt een super mooie stad. Het heeft iets magisch, vooral wanneer het regent. Vooral het oude gedeelte van de stad is erg indrukwekkend, met mooie oude Victoriaanse gebouwen en de heuvel Arthur’s Seat als middelpunt van alles.

Als je op uitwisseling gaat naar een vreemd land is het erg fijn om een gastgezin te hebben waar je je op je gemak voelt. Ik denk dat ik hiermee heel erg geluk heb gehad. Mijn gastgezin heeft me naar allerlei dingen meegenomen, maar hebben me ook vrijgelaten om zelf op pad te gaan met vrienden of in mijn eentje. Ik heb geroeid op zee, ik ben een aantal keer naar Isle of Bute geweest en ik heb een Schotse rugbywedstrijd meegemaakt. Daarnaast was mijn gastgezin super gastvrij en vriendelijk, waardoor ik me al snel op mijn gemak voelde.

Ik kan deze ervaring aan iedereen aanraden, maar ik wil wel graag even wat advies geven. Als je op uitwisseling wilt gaan, moet je dit goed en op tijd voorbereiden. Je zal zelf allerlei dingen moeten regelen en uitzoeken. Ook moet je het echt graag willen, aangezien je er hard voor moet werken en het niet altijd even makkelijk gaat zijn. Je weet van tevoren niet goed wat je kan verwachten en het is daardoor best spannend. Maar als je dit avontuur aan wilt gaan, moet je het zeker doen! Het is een unieke kans die je niet vaak zult krijgen. Mij is het in ieder geval erg goed bevallen!

Door Noor Gussen

Uitwisseling Norwich

Ik ben Fiona uit 10a en ben dit jaar in de kerstvakantie vertrokken naar Norwich, een stad in Engeland om drie maanden op uitwisseling te gaan. Ik wilde graag iets anders doen dan mijn standaart routine, nieuwe mensen leren kennen en een andere cultuur ontdekken. Het was een heel groot avontuur en ik heb het er erg naar mijn zin gehad.

Toen ik aankwam in Engeland waren mijn huisgenootjes, de andere drie uitwisselingsstudenten, er al: een Zwitser, Duitser en Belgische. Ik kwam terecht in een gastgezin bij een hele aardige vrouw, die al zo'n twintig jaar ervaring had. Het was fijn om met anderen te wonen die het zelfde meemaakten als jij, het is namelijk niet niks om alles en iedereen achter te laten voor drie maanden. Doordeweeks hadden we tot half vier school en speelden we in de middag spelletjes met elkaar of keken we een film. In het weekend was het een combinatie van huiswerk maken voor het Marecollege en zijn we elke week wel ergens heen gegaan, bijvoorbeeld naar de stad, het strand, de bioscoop en Cambridge, het was dus erg gezellig met zijn vieren.

De school was heel anders dan in Nederland, ze hadden veel meer tijd voor kunstzinnige vakken, geen huiswerk en de klassen waren een stuk kleiner. In de klas zaten ook nog twee andere uitwisselingsstudenten, een Boliviaan en een Tsjechische, zij woonden bij de buren. Met de klas zijn we voor de periode kunstgeschiedenis naar London geweest en in de vakantie zijn we met de uitwisselingsstudenten teruggegaan om alle highlights te bekijken. Ik heb dus een erg leuke tijd gehad en zou het anderen zeker aanraden.

Door Fiona Mulder

little sheep